Σχέδιο νόμου που διευρύνει τις εξουσίες της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας (FSB, πρώην KGB) ενέκριναν σήμερα οι Ρώσοι βουλευτές σε πρώτη ανάγνωση. Σύμφωνα με αυτό, η FSB θα μπορεί να προειδοποιεί άτομα ή επιχειρήσεις για κάποιες πράξεις τους. Οι προειδοποιήσεις θα είναι νομικά περιοριστικές και σε περίπτωση που δεν λαμβάνονται υπόψη από τους παραβάτες μπορεί να ακολουθούν διώξεις. Ακόμα, θα επιτρέπεται στην FSB να διεξάγει δικές της έρευνες χωρίς να συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης ή την αστυνομία.

Ads

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 313 βουλευτές από το κυβερνών κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” του Βλαντίμιρ Πόυτιν, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές από το “Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα” του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και το κόμμα “Δίκαιη Ρωσία”.

Η κυβέρνηση του Πούτιν δικαιολόγησε το νόμο ως ένα σωστό μέτρο για να καταπολεμηθεί το «εξτρεμιστικό έγκλημα που προκαλεί κοινωνικές εντάσεις και έχει αρνητική επιρροή στην κοινωνία, κυρίως στους νέους».

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου κατηγορούν τον Τύπο ότι «προωθεί τη λατρεία του ατομικισμού και της βίας» και ότι αμφισβητεί «την ικανότητα του κράτους να υπερασπίζεται τους πολίτες του». Από την πλευρά τους, οι επικριτές δηλώνουν ότι αυτός ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται διαφωνούντες, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης το νομοσχέδιο επιτρέπει στην FSB να φυλακίζει υπόπτους για διάστημα έως και 15 ημερών.

Ads