Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αδιαφορώντας για τη διεθνή κατακραυγή, συνεχίζει την αιματηρή καταστολή στην πόλη Χαμά, την οποία καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται κατεπειγόντως να συνεδριάσει στη διάρκεια της ημέρας.

Ads

Οι στρατιώτες που αιματοκύλισαν την Κυριακή την εξέγερση, με πάνω από 130 θύματα σε όλη τη χώρα, αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά όπως φαίνεται, επέστρεψαν για νέα επίθεση. Συγκεκριμένα, άρματα μάχης άνοιξαν ξανά πυρ το μεσημέρι της Δευτέρας, στη βορειοανατολική περιοχή της Χαμά, με τέσσερις νεκρούς. Παράλληλα, τανκς εισέβαλαν και στην ανατολική πόλη Άμπου Καμάλ στη μεθόριο με το Ιράκ, ενώ έριξαν πυρά στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζουρ

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την άγρια καταστολή και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει κατεπειγόντως αργότερα εντός της ημέρας, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, ενώ η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, επισήμανε ότι ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εάν, όπως τόνισε, «η συριακή ηγεσία συνεχίσει τον δρόμο που ακολουθεί».

Από πλευράς της Βρετανίας, αλλά και κατόπιν δήλωσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δεν υπάρχει ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

Ads

Η καταδίκη της διεθνής κοινότητας δεν φαίνεται να πτοεί τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος «βλέπει συνωμοσία για την υπονόμευση της εθνικής ενότητας της χώρας» και δείχνει να έχει διατάξει τους άνδρες τους να πάρουν με κάθε κόστος τον έλεγχο της Χάμα -επίκεντρο της σφαγής του 1982. Ο τότε πρόεδρος Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου, χρησιμοποίησε το στρατό για να καταστείλει εξέγερση του εκτός νόμου κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τότε τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, στο αιματηρότερο επεισόδιο της σύγχρονης ιστορίας της Συρίας.