Δεύτερη Διεθνής Ημέρα Δράσης κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ, σήμερα, 30 Μαρτίου 2010. Η παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για Μποϊκοτάζ, Εκποίηση και Κυρώσεις (BDS) καλεί «όλους τους ανθρώπους με συνείδηση και τις οργανώσεις τους σε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν με δημιουργικές, συγκεκριμένες και ορατές δράσεις, για να κάνουν αυτή τη μέρα ένα ιστορικό βήμα στο κίνημα ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ, την αποικιοκρατία και την κατοχή, για λογοδοσία του καταπιεστή και για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του παλαιστινιακού λαού».

Ads

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Δράσης για το BDS είχε ανακοινωθεί από την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών στο περυσινό Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, αμέσως μετά τις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα. Η ημερομηνία της 30ής Μαρτίου συμπίπτει με την παλαιστινιακή Ημέρα της Γης όπου τιμάται η μνήμη της σφαγής 6 Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το 1976.

Το 2005, πάνω από 200 φορείς στην Παλαιστίνη απηύθυναν έκκληση προς «τους οργανισμούς της διεθνούς κοινωνίας πολιτών και τους ανθρώπους με συνείδηση σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν ευρύ μποϊκοτάζ και να αναλάβουν πρωτοβουλίες απόσυρσης επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν στη Νότιο Αφρική την περίοδο του απαρτχάιντ». Επίσης, να πιέσουν τα κράτη τους «να επιβάλουν εμπάργκο και κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ». Σύσσωμη η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών και τα παλαιστινιακά κόμματα υιοθέτησαν την έκκληση. Πλήθος οργανώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσά τους και Ισραηλινές οργανώσεις έχουν στηρίξει τη δράση για το BDS.

Η Διεθνής Ημέρα Δράσης στην Ελλάδα

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ», συνεχίζοντας την καμπάνια «Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ» θα συμμετάσχει στη σημερινή δεύτερη Διεθνή Ημέρα Δράσης. Το απόγευμα, ο Σύλλογος Ιντιφάντα θα πραγματοποιήσει παρέμβαση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κοραή, στην έξοδο του Μετρό, στο κέντρο της Αθήνας, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις εταιρείες ξένες και ισραηλινές που επωφελούνται από την κατοχή, ζητώντας το μποϋκοτάζ των προϊόντων τους. Επιπλέον, ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στους καλλιτέχνες για ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϋκοτάζ του ισραηλινού Απαρτχάιντ και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση άμεση παύση της στρατιωτικής συνεργασίας και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ μέχρι να σταματήσει η κατοχή.

Ads

Στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης συμμετέχουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι με μποϋκοτάζ κατά των Ισραηλινών προϊόντων, ζητώντας την Ακύρωση των Επενδύσεων στο Ισραήλ και απαιτώντας κυρώσεις κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ απέναντι στους Παλαιστινίους.

«Η μέρα αυτή είναι μια ελάχιστη συμβολή και αναγνώριση της παλαιστινιακής αντίστασης όταν η παράνομη απαλλοτρίωση της γης, ο αποικισμός, η κατοχή και το απαρτχάιντ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από το κράτος του Ισραήλ. Η διεθνής εκστρατεία για Μποϊκοτάζ, Εκποίηση, και Κυρώσεις (BDS) εναντίον του απαρτχάιντ του Ισραήλ, έχει καταστεί ένα σημαντικό μέρος αυτής της αντίστασης. […] Δε ζητάμε τίποτα παραπάνω από το νόμιμο και αυτονόητο: την εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.

Εδώ και 43 ολόκληρα χρόνια το Ισραήλ έχει αφαιρέσει τα δικαιώματα της περίθαλψης, της πρόσβασης στο νερό, της ελεύθερης μετακίνησης, της στέγασης και της ζωής από περίπου 4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη, την Αν. Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ για 62 χρόνια το 20% των πολιτών του Ισραήλ είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ακριβώς επειδή είναι Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, το τείχος της Δυτική Όχθης διαχωρίζει τα Παλαιστινιακά χωριά και πόλεις από τους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς αλλά και μεταξύ τους δημιουργώντας «μπαντουστάν» όπως ακριβώς στην Ν. Αφρική. Το Τείχος έχει χαρακτηριστεί παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο. Κι όλα αυτά ενώ το Ισραήλ κρατά φυλακισμένους περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους ακόμη και παιδιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην έρημο και μέσα σε σκηνές.