Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνα για τη βία στη Συρία, λέγοντας πως η καταστολή που ασκεί το καθεστώς κατά των διαδηλωτών που διεκδικούν δημοκρατικές ελευθερίες μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ads

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Χάμα της βόρειας Συρίας, την οποία έχει περικυκλώσει ο στρατός, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της συριακής οργάνωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άμαρ Κοράμπι.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει αποδεικτικό υλικό για βασανιστήρια, θανάτους κρατουμένων και αυθαίρετων κρατήσεων σε μία νέα έκθεση. Όλα σχετίζονται με ένα στρατιωτικό ξεκαθάρισμα στο βορινό χωριό του Τελ Καλάχ τον Μάιο. Η οργάνωση ισχυρίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ομάδες υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Συρία τονίζουν πως πάνω από 1.350 πολίτες και 350 άτομα του προσωπικού ασφαλείας έχουν σκοτωθεί στη χώρα απ’ όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις στα μέσα Μαρτίου κατά του καταπιεστικού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.