Τετρακόσιοι Αφγανοί εκτοπίζονται καθημερινά εξαιτίας των συγκρούσεων και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την πείνα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Σύμφωνα δε, με έκθεση του ΟΗΕ, οι θάνατοι των αμάχων αυξάνονται κάθε χρόνο από την αρχή του πολέμου το 2001, ενώ σημειώνει ότι πέρυσι πέθαναν περισσότεροι από 3.000 Αφγανοί, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Ads

 
«Μισό εκατομμύριο Αφγανοί που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, είναι αντιμέτωποι με την πείνα και το θάνατο καθώς δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν τους εαυτούς τους στα πρόχειρα καταφύγια που έχουν στηθεί με τη βοήθεια της κυβέρνησης και διεθνών δωρητών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση.
 
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τρομακτική την κατάσταση των εκτοπισμένων στο Αφγανιστάν, από ανθρωπιστικής πλευράς.
 
«Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στο ψύχος, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, ενώ η αφγανική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τους υποστηρίζει, αλλά εμποδίζει και τη βοήθεια να φθάσει σ΄αυτούς» δήλωσε η Μαρία Μοζαντίκ, ερευνήτρια της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.
 
Τουλάχιστον 30.000 Αφγανοί ζουν σε περισσότερους από 30 καταυλισμούς μόνο στην Καμπούλ και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πιο δριμύ χειμώνα που έχει γνωρίσει η πρωτεύουσα τα τελευταία 17 χρόνια.
 
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής στους καταυλισμούς, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις ασθένειες, ενώ έχουν ελάχιστη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
 
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση να καλύψει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων – στέγη, νερό, τροφή και ιατρική φροντίδα. Ζητά ακόμη από τις ξένες και τις αφγανικές πολιτοφυλακές και από τους ταλιμπάν να προστατεύσουν τους πολίτες.
 
Ζητά επίσης από τους ταλιμπάν να επιτρέπουν στις οργανώσεις αρωγής την πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν.