Περαιτέρω αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού στρατού σε βάρος αμάχων.φέρνει στον φως η συνεχιζόμενη επιτόπια και ψηφιακή έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας σε Ισραήλ και Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ads

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποδείξει, γι’ άλλη μια φορά, ανατριχιαστική αδιαφορία για τον καταστροφικό φόρο αίματος των αμάχων από τους συνεχιζόμενους ανελέητους βομβαρδισμούς τους στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, από τις αδιάκριτες επιθέσεις εις βάρος αμάχων, ακόμα και σε νοσοκομεία με νεογνά και ασθενείς σε ΜΕΘ, επιθέσεις που δεν έχουν προηγούμενο ως προς τις ανθρώπινες απώλειες, την ένταση και τις καταστροφές» τονίζει η οργάνωση.

«Ξεπερνούν πλέον τους 13.000 νεκρούς οι άμαχοι, και ανάμεσά τους είναι τουλάχιστον 5.500 παιδιά. Ένα παιδί σκοτώνεται σχεδόν κάθε 10 λεπτά, ενώ τουλάχιστον 1.500 πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα», προσθέτει.

Η Διεθνής Αμνηστία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνάς της για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου, κατέγραψε άλλες δύο ενδεικτικές περιπτώσεις στις οποίες ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν 46 αμάχους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά.

Ads

Πρόκειται για την επίθεση στο συγκρότημα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην παλιά πόλη της Γάζας στις 19 Οκτωβρίου, καθώς και για την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας στις 20 Οκτωβρίου.

«Διαπιστώθηκε ότι τα χτυπήματα αυτά συνιστούσαν επιθέσεις χωρίς διακρίσεις ή απευθείας επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών αντικειμένων, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου» σημειώνει.

Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία επισκέφτηκε τα σημεία των επιθέσεων, τράβηξε φωτογραφίες από τα επακόλουθα κάθε επίθεσης και πήρε συνεντεύξεις από συνολικά 14 άτομα, μεταξύ των οποίων 9 επιζώντες, 2 άλλοι μάρτυρες, 1 συγγενής των θυμάτων και 2 ηγούμενοι. Το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και οπτικοακουστικό υλικό ανοιχτού κώδικα για τον γεωγραφικό εντοπισμό και την επαλήθευση των επιθέσεων.

Η οργάνωση εξέτασε επίσης τις συναφείς δηλώσεις του ισραηλινού στρατού και απέστειλε ερωτήσεις στη μονάδα εκπροσώπων του ισραηλινού στρατού στις 30 Οκτωβρίου σχετικά με την επίθεση στην εκκλησία και την επίθεση στον καταυλισμό al-Nuseirat. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, δεν είχε ληφθεί καμία απάντηση.

«Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει κανένα αξιόπιστο στοιχείο όσον αφορά τους λόγους αυτών των χτυπημάτων, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων στρατιωτικών στόχων που υπήρχαν.

»Αντιθέτως, στην περίπτωση του βομβαρδισμού της εκκλησίας, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε αντιφατικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που αργότερα απέσυρε και μιας δήλωσης που δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι τα κτίρια που επλήγησαν θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι ή ότι χρησιμοποιούνταν από μαχητές.

»Τα ευρήματα αυτά έρχονται έπειται και από προηγούμενη τεκμηρίωση της Διεθνούς Αμνηστίας για παράνομα ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κλιμάκωσης και από τεκμηρίωση παρόμοιου μοτίβου παράνομων πληγμάτων κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ο σημερινός βομβαρδισμός δεν έχει προηγούμενο για τη Γάζα όσον αφορά την έντασή του, τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν και το επίπεδο της καταστροφής σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές.».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός από τις 26 Οκτωβρίου «και θα συνεχίσει να το κάνει, μέσα από την άσκηση θεσμικής πίεσης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις για την κατάπαυση πυρός και με συνεχείς δράσεις ευαισθητοποίησης».

«Μόνο με την άμεση κατάπαυση του πυρός θα μπορέσει να μπει τέλος στην αιματοχυσία των αμάχων και στα εγκλήματα πολέμου, να περάσει η απολύτως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες από τις 7 Οκτωβρίου».