Δριμύ κατηγορώ στις κυβερνήσεις του Μαρόκου και της Ισπανίας εξαπολύει η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πολύνεκρη απώθηση προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν το φράχτη ανάμεσα στην επικράτεια του Μαρόκου και τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια σε αφρικανικό έδαφος, στις 24 Ιουνίου 2022.

Ads

Η Διεθνής Αμνηστία αυξάνει σε πάνω από 100 τους νεκρούς, υπερπενταπλασιάζοντας τα θύματα που είχαν ανακοινωθεί τότε από τις μαροκινές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες οι νεκροί δεν ξεπερνούσαν τους 23.

Στην ανακοίνωσή της  η διεθνής οργάνωση εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι σε καμία από τις δύο χώρες δεν ξεκίνησε κάποια στοιχειώδης έρευνα για τις καταγγελίες περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου και κανένας δημόσιος λειτουργός, Μαροκινός ή Ισπανός, δεν έχει εμφανιστεί ενώπιον τις δικαιοσύνης για την παραβίαση ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων που προκάλεσαν το θάνατο, την εξαφάνιση και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων.

Βασισμένη σε μαρτυρίες άλλων μεταναστών που επέζησαν, η ΔΑ αναφέρει ότι υπήρχαν άτομα που πέθαναν κατά τη μεταφορά τους από τα σύνορα σε νότιες περιοχές της χώρας, αφού ήταν τραυματισμένοι και δεν έλαβαν κανενός είδους ιατρική βοήθεια. Επίσης, σημειώνει ότι μετά τα γεγονότα στο φράχτη, υπάρχουν ακόμη και τώρα περισσότεροι από 80 αγνοούμενοι, για τους οποίους υπάρχουν φόβοι για το χειρότερο, αφού δεν έχουν επικοινωνήσει με κανένα συγγενή τους.

Ads

Επιπλέον, η διεθνής ΜΚΟ καταγγέλλει ότι οι αρχές του Μαρόκου όχι μόνο δεν διευκολύνουν τις πρωτοβουλίες για την αναζήτηση των ατόμων που αγνοούνται ή έχουν πεθάνει, αλλά αντίθετα τις παρεμποδίζει κιόλας, αφού αρνούνται να δώσουν βίζα σε συγγενείς να προσπαθούν να φτάσουν στο νεκροτομείο και να αναγνωρίσουν τους νεκρούς τους. Και βέβαια, ούτε λόγος για κάποια αποζημίωση ή βοήθεια εκ μέρους του Μαρόκου ή της Ισπανίας ώστε να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι ένα χρόνο μετά τη «μαζική σφαγή» στα σύνορα της Μελίγια, όπως τη χαρακτηρίζει η ΔΑ.