Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο αμάχους, αναπτύσσοντας βάσεις και οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, ανακοίνωσε την Πέμπτη, 4/8, η Διεθνής Αμνηστία.

Ads

Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς μετατρέπουν πολιτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους. Τα ρωσικά πλήγματα που ακολούθησαν σε κατοικημένες περιοχές έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν καταστρέψει πολιτικές υποδομές, προσθέτει η οργάνωση.

«Έχουμε τεκμηριώσει ένα μοτίβο με τις ουκρανικές δυνάμεις να θέτουν σε κίνδυνο αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το ότι βρίσκεται σε αμυντική θέση δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η ίδια.

Ads

Η ανακοίνωση σημειώνει ωστόσο, ότι αυτό το μοτίβο δεν έχει επιβεβαιωθεί σε κάθε ρωσική επίθεση που τεκμηριώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία.

Σε ορισμένες άλλες τοποθεσίες στις οποίες η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών του Χάρκοβο, η οργάνωση δεν βρήκε στοιχεία για ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε περιοχές αμάχων, οι οποίες έγιναν παράνομα στόχος του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο, οι ερευνητές της οργάνωσης βρήκαν στοιχεία ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν χτυπήματα μέσα από κατοικημένες περιοχές, καθώς και ότι εγκαθιστούν βάσεις σε πολιτικά κτίρια, τουλάχιστον σε 19 πόλεις και χωριά.

Το Crisis Evidence Lab της οργάνωσης έχει αναλύσει δορυφορικές εικόνες για να ενισχύσει την τεκμηρίωση σε ορισμένα από αυτά τα περιστατικά.

Οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ουκρανοί στρατιώτες απέχουν χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Όλα αυτά ενώ υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τους πολίτες, όπως υπάρχουσες στρατιωτικές βάσεις ή πυκνά δασώδεις περιοχές κοντά ή άλλες κατασκευές πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές.