Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση σήμερα στην κυβέρνηση της Τουρκίας να βάλει τέλος στις «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αφρίν, πρώην προπύργιο μιας κουρδικής οργάνωσης ανταρτών στη βόρεια Συρία, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι «κλείνει τα μάτια» μπροστά στις ωμότητες που διαπράττονται.

Ads

Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι οι κάτοικοι της Αφρίν «υφίστανται πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες διαπράττονται στην πλειονότητά τους από συριακές ένοπλες δυνάμεις που εφοδιάζονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία».

«Αυτές οι παραβιάσεις, μπροστά στις οποίες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κλείνουν τα μάτια, συμπεριλαμβάνουν αυθαίρετες κρατήσεις, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, κατασχέσεις αγαθών και λεηλασίες», απαριθμεί η ΜΚΟ στην έκθεσή της.

Ο τουρκικός στρατός, με την υποστήριξη ομάδων σύρων ανταρτών που εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, κατέλαβε την περιοχή της Αφρίν τον Μάρτιο, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση που διήρκεσε δύο μήνες και οδήγησε σε μαζική έξοδο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ads

Η επιχείρηση αυτή, που βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας», είχε στόχο να ξεριζωθούν από την Αφρίν οι δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αλλά χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Μολονότι η τουρκική κυβέρνηση αρνείται πως είχε στοχοθετήσει αμάχους, πολλές δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν σε τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τουρκικές αρχές είχαν διαβεβαιώσει τον Μάρτιο ότι διενεργούν έρευνες για τις μαρτυρίες που κατήγγειλαν λεηλασίες ευρείας κλίμακας που διαπράχθηκαν από ένοπλες συριακές οργανώσεις που είχαν ταχθεί στο πλευρό των δυνάμεων της Άγκυρας όταν καταλήφθηκε η πόλη Αφρίν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τούρκοι στρατιωτικοί και σύμμαχοί τους σύροι αντάρτες έχουν «επιτάξει σχολεία» στην Αφρίν, εμποδίζοντας πολλές χιλιάδες παιδιά να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους.

«Η έφοδος και η επιβολή κατοχής από τον τουρκικό στρατό επιδείνωσαν τα δεινά των κατοίκων της Αφρίν, που είχαν ήδη υποφέρει κατά τη διάρκεια ετών μιας φονικής σύρραξης» στη Συρία, επισημαίνει η Λιν Μααλούφ, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών για τη Μέση Ανατολή στην Αμνηστία, σε σχόλιό της που συμπεριλήφθηκε στην έκθεση της ΜΚΟ.

Η ΜΚΟ προτρέπει σθεναρά την Άγκυρα να «βάλει χωρίς καθυστέρηση τέλος στις παραβιάσεις», σημειώνοντας πως η Τουρκία, ως «δύναμη κατοχής», είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και την επιβολή της τάξης στην Αφρίν.

Πριν από την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», η Τουρκία είχε ήδη διεξαγάγει ακόμα μία στη βόρεια Συρία, για να απωθήσει τόσο δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) όσο και –κυρίως για την Άγκυρα– των YPG από περιοχές των τουρκοσυριακών συνόρων.