Οι ηγέτες των Αραβικών χωρών δεν έχουν καταλάβει ακόμα την πλήρη σημασία των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της. Στην έκθεση με τίτλο «Χρονιά της Επανάστασης: Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική» αναφέρεται ότι κάποιοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να κρατηθούν στην εξουσία «σχεδόν με κάθε κόστος».

Ads

 

«Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αναγνωρίσουν ότι τα πάντα έχουν αλλάξει» δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.
 
«Αλλά οι επίμονες προσπάθειες κυβερνήσεων να πραγματοποιήσουν επιφανειακές αλλαγές, να πάρουν πίσω τα κέρδη των διαδηλωτών ή να βιαιοπραγήσουν κατά των πολιτών τους σε σημείο υποταγής, προδίδει το γεγονός ότι για πολλές κυβερνήσεις, η επιβίωση του καθεστώτος παραμένει ο στόχος τους» προσθέτει.
 
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι η δράση των διαδηλωτών κατάφερε με μεγαλύτερη επιτυχία να προκαλέσει αλλαγές στη χώρα, από ότι οι κινήσεις της διεθνούς κοινότητας.
 
Προειδοποίησε, πάντως, ότι αναμένει πως φέτος θα υπάρξει μεγαλύτερη καταστολή των διαδηλώσεων από Άραβες ηγέτες.
 
Η έκθεση χαρακτηρίζει τη στάση διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος ως «ασυνεπή», λέγοντας ότι σε κάποιες χώρες τηρούν σκληρότερη στάση, σε σχέση με άλλες.
 
Η έκθεση επισημαίνει ότι τα οφέλη που υπήρξαν σε Τυνησία, Αίγυπτο και Λιβύη μένουν ακόμα να παγιωθούν, ενώ τονίζει ότι στη Συρία, όπου χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, οι Αρχές κάνουν χρήση ακόμα σκληρότερων τακτικών για να διατηρήσουν την εξουσία.