Η Κίνα εκτέλεσε τον περασμένο χρόνο περισσότερους ανθρώπους από ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η οργάνωση επεσήμανε ότι οι εκτελέσεις έφτασαν σε χιλιάδες και ζήτησε από την Κίνα -η οποία θεωρεί τα σχετικά στατιστικά στοιχεία κρατικό μυστικό- διαφάνεια ως προς τον πραγματικό αριθμό των εκτελέσεων.

Ads

Ενώ, λοιπόν, φέτος η Αμνηστία αρνήθηκε να δημοσιεύσει τον επίσημο αριθμό των εκτελέσεων στην Κίνα, θεωρώντας ότι οι κινεζικές αρχές δίνουν στοιχεία που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, υπενθυμίζεται ότι στην περσινή έκθεσή της για το 2008 η Αμνηστία είχε προσδιορίσει τον αριθμό των εκτελέσεων στην Κίνα στους 1,718, δηλαδή στα τρία τέταρτα του συνολικού αριθμού εκτελέσεων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη διάρκεια του 2009 εκτελέστηκαν τουλάχιστον 714 άνθρωποι σε 17 χώρες, με το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης. Συγκεκριμένα, το Ιράν εκτέλεσε 388 ανθρώπους το χρόνο που μας πέρασε, με το ένα τρίτο εξ αυτών να θανατώθηκε κατά την περίοδο αναταραχών στο εσωτερικό της χώρας, που ακολούθησαν την επανεκλογή στην προεδρία του Mahmud Ahmadinejad τον Ιούνιο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι καταδικάστηκαν το 2009 στην εσχάτη των ποινών σε 56 χώρες, καθώς σημαντικός αριθμός χωρών τόσο στην Ασία, όσο και στην Αφρική διατηρούν τον επίμαχο θεσμό. Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου τα δύο τρίτα των χωρών του κόσμου έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, με 58 χώρες να τη διατηρούν. Όσον αφορά τις χώρες που την εφήρμοσαν, αυτές είναι στην Ασία οι το Μπανγκλαντές, η Ιαπωνία, η Βόρεια Κορέα, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική οι Μποτσουάνα και Σουδάν.

Ads

Όσον αφορά την Ευρώπη, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε να δημοσιεύει τις σχετικές εκθέσεις της η Διεθνής Αμνηστία, δεν υπήρξε καμία εκτέλεση. Η Λευκορωσία είναι η μοναδική χώρα που διατηρεί το θεσμό της θανατικής ποινής και φέρεται να εκτέλεσε δυο άτομα πριν από δυο βδομάδες. Η Ρωσία έχει επιβάλει μορατόριουμ στη θανατική ποινή, με τη Διεθνή Αμνηστία να επισημαίνει ότι «η πορεία πια προς την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής είναι μη αναστρέψιμη.»

Στην περίπτωση, όμως ,τέλος, της Αμερικής, η χώρα εκτέλεσε το 2009 52 άτομα. Σχεδόν οι μισές από τις εκτελέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στην πολιτεία του Τέξας, την ίδια στιγμή που και η πολιτεία Νέο Μεξικό κατήργησε και επίσημα τη θανατική ποινή.