Για «απάνθρωπη» μεταχείριση προς τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για διαρροή εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks κατηγορεί τις ΗΠΑ, η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την οργάνωση ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κρατείται σε κελί απομόνωσης χωρίς μαξιλάρι και σεντόνια και χωρίς κανένα προσωπικό αντικείμενο από τον Ιούλιο του 2010.

Ads

Με επιστολή της προς τον Αμερικάνο υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, η Διεθνής Αμνηστία ζητάει να επανεξεταστούν οι συνθήκες κράτησης του στρατιώτη.

Ωστόσο την ίδια βδομάδα οι συνθήκες κράτησης χειροτέρεψαν για τον Μάνινγκ, καθώς μπήκε στην κατηγορία των κρατουμένων που έχουν τάσεις αυτοκτονίας, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση. Έτσι την περασμένη Τρίτη οι αμερικανικές αρχές αφαίρεσαν από τον 23χρονο στρατιώτη όλα τα ρούχα του εκτός των εσωρούχων, καθώς και τα γυαλιά όρασής του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Οι περιορισμοί αυτοί ήρθησαν την Πέμπτη μετά από διαμαρτυρία των δικηγόρων του.

Ads

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ συνελήφθη το Μάιο του 2010 και είναι κατηγορούμενος κατηγορείται για «διαβίβαση διαβαθμισμένων εγγράφων» προς «μια μη εγκεκριμένη πηγή». Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο στρατιώτης αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 52 ετών.