Την συμμετοχή «διεθνών στοιχείων» της ισραηλινής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τη δολοφονική επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νταν Μέριντορ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χαμπερτύρκ.

Ads

«Θα υπάρχουν διεθνή στοιχεία στην επιτροπή που θα συσταθεί. Προς ώρας τίποτε δεν είναι σαφές, όμως η επιτροπή θα συνίσταται από πέντε Ισραηλινούς και δύο, ή τρεις ξένους», τόνισε ο Μέριντορ, που επίσης είναι υπεύθυνος για τις μυστικές υπηρεσίες.

«Θα πρόκειται για ξένους ειδικούς, αξιοσέβαστους και με αναγνωρισμένη αξία στο αντικείμενό τους», υποστήριξε.

Πιέσεις για επιτροπή διεθνούς χαρακτήρα ασκούν και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες Ισραήλ και ΗΠΑ, ύστερα από διαβουλεύσεις, προσανατολίζονται, στη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών, ενός Αμερικανού και πιθανώς ενός Ευρωπαίου, στην επιτροπή.

Ads

Οι ΗΠΑ, μέσω του πρεσβευτή τους στον ΟΗΕ, υποστήριξαν ότι η «διεθνής παρουσία» στην επιτροπή θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ερευνών. «Πιστεύουμε ότι μία διεθνής παρουσία θα ενδυναμώσει την έρευνα και σίγουρα θα ενισχύσει την αξιοπιστία της στα μάτια της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε η Σούζαν Ράις, μιλώντας στο κανάλι Fox.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες επιμένουν στη σύσταση μίας διεθνούς επιτροπής, μία πρόταση που απορρίπτει το Ισραήλ.

Στην επιτροπή θα προΐσταται το πρώην μέλος του Ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιακόβ Τιρκέλ.