Έντονες είναι οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Κατά γενική ομολογία η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σε δύο εβδομάδες θα είναι η πρώτη σκληρή δοκιμασία της νέας κυβέρνησης, δεδομένων και των κοινωνικών αναταραχών που σημειώνονται στη χώρα. Εκτενείς είναι επιπλέον οι αναφορές και στην επιλογή του Ε. Βενιζέλου για το υπουργείο οικονομικών.

Ads

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ιστορία της», δήλωσε ο Παπανδρέου, τόνισε, ωστόσο, ότι «όλοι μαζί πρέπει να ριχτούμε τώρα στη μάχη». Πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ύστατο προσκλητήριο στα όπλα», ενώ τραπεζίτης της Αθήνας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ως «παλιό κρασί σε νέο μπουκάλι», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung.

Στη LE FIGARO του Σαββατοκύριακου δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Ο νέος Έλληνας υπουργός οικονομικών είναι ένας πολιτικός αποφασιστικός… αλλά και παρορμητικός», με θέμα το προφίλ του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού οικονομικών της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος, συνεχίζει το ρεπορτάζ, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και έχει πολλές πιθανότητες να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του νέου σχεδίου λιτότητας στις 28 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές «είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να ισορροπήσει τη δυσφορία που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος».

Η LE MONDE αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο νέος υπουργός οικονομικών επιθυμεί να ξεκινήσει το διάλογο με όσους διαμαρτύρονται και όπως επισημαίνεται, το μόνο κοινό σημείο μεταξύ του νέου και του απερχόμενου υπουργού οικονομικών, είναι ότι και οι δύο μιλούν γαλλικά και αγγλικά, τονίζοντας ότι η έντονη προσωπικότητα και πληθωρική παρουσία του Βενιζέλου δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητες από τις Ευρωπαϊκές Συνόδους.

Ads

Η τοποθέτηση του Ε. Βενιζέλου ήταν μια έξυπνη κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού που συσπείρωσε την κοινοβουλευτική του ομάδα, αναφέρει η WALL STREET JOURNAL, ενώ στο δημοσίευμα γίνεται και μια αναδρομή στο πολιτικό παρελθόν του νέου υπουργού οικονομικών.

Το πορτρέτο του νέου Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, σκιαγραφείται και στη σημερινή Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ευτραφής οικονόμος» και υπότιτλο «Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να γίνει αντιδημοφιλής». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν περνάει απαρατήρητος, όταν εισέρχεται σε έναν χώρο. Ψηλός και ευτραφής και με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Από κάποιους θεωρείται μάλιστα και αλαζόνας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο.