Ads

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange, εξέδωσε σήμερα η Interpol, τρεις μέρες μετά την πρωτόγνωρη και μεγάλης κλίμακας δημοσιοποίηση διπλωματικών τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από τη γνωστή ιστοσελίδα. Οι αποκαλύψεις, πάντως, συνεχίζονται από το Wikileaks…

Ο 39χρονος Αυστραλός χάκερ και ακτιβιστής, Julian Assange καταζητείται με διεθνές ένταλμα από τις αρχές της Σουηδίας, όπου τον βαραίνουν κατηγορίες περί βιασμού και παρενόχλησης (οι οποίες προέκυψαν μετά την δημοσιοποίηση μεγάλου όγκου στρατιωτικών απορρήτων πρώτα για τον αμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ και κατόπιν γι’ αυτόν στο Αφγανιστάν). Πάνω σ’ αυτή τη βάση εκδόθηκε το σημερινό ένταλμα της Interpol. Ο Julian Assange αρνείται τις κατηγορίες και εκτιμά πως το Πεντάγωνο ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την υπόθεση.

Η Interpol, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως όπου εντοπίσουν τον Assange. Ενώ ο Ισημερινός είχε αρχικά προσφέρει άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, τελικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Rafael Correa, την πρόταση που είχε κάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Kintto Lucas δεν «ενέκρινε ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Ricardo Patino ούτε ο πρόεδρος».

Ads

Πάντως, μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε την πρόσβαση των μελών των ενόπλων δυνάμεων στο σύστημα με τα ευαίσθητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως για τη διαρροή κατηγορείται ο 22χρονος Bradley Manning, ο οποίος υπηρέτησε στο Ιράκ ως αναλυτής πληροφοριών. Ο ύποπτος τελεί υπό κράτηση από τον περασμένο Μάιο. Το Wikileaks, από την πλευρά του, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν είναι πράγματι ο κ. Manning αυτός που έδωσε τα ντοκουμέντα, αφού το Wikileaks δεν τηρεί αρχείο επαφών με όσους επικοινωνούν μαζί του.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις…

Ελάχιστες είναι προς το παρόν οι αναφορές σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά αναμένεται η δημοσιοποίηση περισσότερων από 1.300 τηλεγραφημάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα καθώς και από το προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι στιγμής, αναφορά στην Ελλάδα γίνεται σε τηλεγράφημα που αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης του αμερικανού πρέσβη με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Horst Seehofer, τον Φεβρουάριο του 2010, ο δεύτερος είπε στον αμερικανό διπλωμάτη ότι «δεν είμαι σίγουρος αν η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θα διασώσει την Ελλάδα».

Σε ένα άλλο τηλεγράφημα, η Γαλλία εμφανίζεται να έχει κάνει σαφές στους Αμερικανούς ότι δεν θα πίεζε την Ελλάδα στο θέμα των Σκοπίων, προκειμένου να μην θέσει βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Η συνομιλία του Αμερικανού αξιωματούχου Joseph Wood με τον σύμβουλο του τότε Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Κουσνέρ, Phillipe Errera και αυτόν του Σαρκοζί, Francois Richier, έχει καταγραφεί σε αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι. Ο Phillipe «Errera είπε προς τον Joseph Wood, ότι η κυβέρνηση της Μακεδονίας υποτιμά τη σοβαρότητα του θέματος της ονομασίας για την Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος. Η Γαλλία δεν θα πιέσει την Ελλάδα σ΄ αυτή την υπόθεση. Επιπλέον αν η Αθήνα «δώσει» το όνομα, η κυβέρνηση μπορεί να «πέσει» και θα φέρει μία κυβέρνηση η οποία πιθανόν να είναι εχθρική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Κατά τ΄ άλλα, από τα τηλεγραφήματα προκύπτει πως:

  • Η Χίλαρι Κλίντον αμφισβήτησε κατ’ ιδίαν την πνευματική υγεία της προέδρου της Αργεντινής Cristina Kirchner και ζήτησε από διπλωμάτες των ΗΠΑ να ερευνήσουν εάν λαμβάνει κάποια ιατρική αγωγή.
  • Οι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τεχεράνη αποφάσισαν από κοινού να μποϋκοτάρουν την ορκωμοσία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2009, αλλά κράτησαν το σχέδιό τους μυστικό από τις ιρανικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα αποσυρθούν οι προσκλήσεις τους. «Είναι δύσκολο να κρατήσεις ένα μυστικό όταν εμπλέκονται 27 κράτη, αλλά προσπαθούμε» ανέφερε ο κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος για το Μεσανατολικό σε Αμερικανούς διπλωμάτες στο Παρίσι. Τελικά, στην ορκωμοσία παρέστη μοναχά ο πρέσβης της Σουηδίας, ενώ όλες οι άλλες χώρες έστειλαν αξιωματούχους χαμηλότερης βαθμίδας.
  • Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King επέκρινε τον David Cameron και τον George Osborne για την έλλειψη εμπειρίας εκ μέρους τους, την έλλειψη «βάθους στους εσωτερικούς κύκλους τους» και την «τάση τους να σκέφτονται τα πράγματα μοναχά αναφορικά με τον εκλογικό αντίκτυπο». Ο Mervyn King δήλωσε στον πρέσβη των ΗΠΑ, Louis Susman, ότι είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δυο Συντηρητικούς πολιτικούς πριν από τις εκλογές, προκειμένου να τους παροτρύνει να συντάξουν ένα λεπτομερές σχέδιο για μείωση του ελλείμματος.
  • Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες φοβούνται ότι το πακιστανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το «σχάσιμο υλικό να πέσει σε χέρια τρομοκρατών ή ακόμα και μια καταστροφική πυρηνική συμπλοκή με την Ινδία». Στο τελευταίο πακέτο διπλωματικών τηλεγραφημάτων αποκαλύπτονται επίσης προειδοποιήσεις ότι το Πακιστάν αυξάνει τάχιστα τα πυρηνικά αποθέματά του παρά την αυξανόμενη αστάθεια στη χώρα και την «επικείμενη οικονομική καταστροφή».
  • Συνεργάτης της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater (η οποία έχει πλέον μετονομαστεί σε XE Services) αψήφησε τη γερμανική νομοθεσία περί εξαγωγής όπλων. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, η εταιρεία Presidential Airways δεν ήθελε να περιμένει για την έκδοση της άδειας εξαγωγής και απλά μετέφερε το αεροσκάφος της στο Αφγανιστάν μέσω τρίτων χωρών.
  • Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι, Κρεγκ Στάπλετον, γράφει το 2007 – ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας – πως θεωρεί τον σημερινό επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος-Καν «τον πιο ικανό των σοσιαλιστών υποψηφίων» για να λάβει το χρίσμα για τις εκλογές, ωστόσο, όπως σημειώνει στο τηλεγράφημα, «του λείπει ο ζήλος». . «Είναι ένας από αυτούς που θα κυβερνούσαν με μεγαλύτερη προθυμία από αυτήν με την οποία θα έκαναν μια προεκλογική εκστρατεία και ο οποίος, κατά συνέπεια, μπορεί να μην έχει ποτέ την ευκαιρία να κυβερνήσει», γράφει ο πρέσβης των ΗΠΑ. Αντίθετα, για την αντίπαλό του για το χρίσμα, Σεγκολέν Ρουαγιάλ ο Στάπλετον, γράφει ότι ο Στρος-Καν έκρινε πως η μεγάλη δημοτικότητά της ήταν αποτέλεσμα μιας «συλλογικής παραίσθησης» και πως τελικά «θα κατέρρεε» και θα έχανε από τον Σαρκοζί.
  • Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε πέρυσι προτού αναλάβει καθήκοντα ως γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ότι βρίσκεται «σταθερά με το μέρος των ΗΠΑ» σε σημαντικά θέματα στα οποία περιλαμβάνεται το Ιράν. Άλλωστε, το Ιράν έχει κατηγορήσει τον βετεράνο ιάπωνα διπλωμάτη ότι είναι προκατειλημμένος, ενώ οι σχέσεις μεταξύ αυτού και του Ιράν οξύνθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο όταν δήλωσε ότι η Τεχεράνη εμποδίζει τις εργασίες της υπηρεσίας του, αποκλείοντας ορισμένους από τους παρατηρητές της.
  • Στα τηλεγραφήματα καταγράφεται και ο «φόβος» της Ιορδανίας, μήπως ένας διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν γινόταν εις βάρος των αραβικών συμφερόντων, ιδιαίτερα των «μετριοπαθών» χωρών. Ειδικότερα, στο τηλεγράφημα του αμερικανού πρεσβευτή στο Αμάν Στέφεν Μπίκροφτ, ημερομηνίας 2ας Απριλίου του 2009, αναφέρεται ότι «ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ δήλωσε στον ειδικό απεσταλμένο (των ΗΠΑ) Τζορτζ Μίτσελ το Φεβρουάριο (2009) ότι ένας αμερικανικός διάλογος με το Ιράν θα βαθύνει τα ενδοαραβικά χάσματα και ότι επιπλέον ‘χώρες χωρίς ραχοκοκαλιά’ θα συνταχθούν με το ιρανικό στρατόπεδο». Το Ιράν περιγράφεται από τους ιορδανούς ως «χταπόδι που χρησιμοποιεί ύπουλα τα πλοκάμια του για να χειραγωγήσει, να υποκινήσει και να υπονομεύσει τα σχέδια των Δυτικών και των μετριοπαθών της περιοχής». Μεταξύ των «πλοκαμιών» βρίσκονται το Κατάρ, η Συρία, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς στα Παλαιστινιακά Εδάφη και η ιρακινή κυβέρνηση, σύμφωνα με το τηλεγράφημα. «Πρόκειται καθαρά για μία ανάλυση αμερικανών υπευθύνων. Μόνον οι ιορδανοί υπεύθυνοι εκφράζουν τις επίσημες ιορδανικές θέσεις», ήταν η άμεση απάντηση της Ιορδανίας. «Η θέση της Ιορδανίας είναι σαφής (…) όσον αφορά την άρνησή της για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν. (Η Ιορδανία) προειδοποίησε για τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας τέτοιας ενέργειας όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», δηλώνει Iορδανός αξιωματούχος σε ανακοίνωσή του.
  • Η Σουηδία επιθυμούσε να αποκλείσει τη Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την προφανή υποστήριξη των ΗΠΑ έπειτα από τη ρωσο-γεωργιανή σύρραξη, σύμφωνα με διπλωματικό μνημόνιο του Αυγούστου 2008. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Σουηδία και η Βρετανία, το Βέλγιο, η Δανία, οι χώρες της Βαλτικής, η Σλοβενία, η Σλοβακία, και η Βουλγαρία ζητούσαν μία σκληρή στάση με μία «ισχυρή αντίδραση» από πλευράς της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Το μέτωπο των χωρών αυτών συγκρούσθηκε με το μέτωπο των χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία καθώς και η Μάλτα και η Κύπρος-που έκριναν πως εκείνο που έχει σημασία είναι να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Όσο για τη γείτονα Τουρκία, οι αποκαλύψεις που την αφορούν όλο και πληθαίνουν, ενώ η κα Κλίντον έχει εκ των προτέρων απολογηθεί για τη διαρροή στον Τούρκο ομόλογό της. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνονται 7918 αναφορές από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ενδεικτικά:

  • Βάσει των εγγράφων που διέρρευσαν παρουσιάζεται μια διαμάχη στην ηγεσία του ΑΚΡ, που χρονολογείται ήδη από το 2005, μεταξύ Erdoğan και Gül, με τον Gül να προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του μέσα στο κόμμα και αντιστοίχως ο Εrdoğan να επιχειρεί να ανακόψει την προσπάθεια αυτή.
  • Ένα κωδικοποιημένο έγγραφο αναφέρει την εμπλοκή της Άγκυρας στη χρηματοδότηση μίας βομβιστικής επίθεσης σε γέφυρα στη Βαγδάτη κάνοντας ουσιαστικά λόγο για εκρηκτικά που διοχετεύθηκαν από την Τουρκία σε τρομοκράτες με έδρα στο Ιράκ.
  • Σε άλλο τηλεγράφημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα επικίνδυνος» σύμφωνα με πληροφορίες της Πρεσβείας των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να ονειρεύεται «την επάνοδο της οθωμανικής δύναμης» και, μάλιστα, μετά μία ομιλία του στο Σεράγεβο, τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.
  • Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της 27ης Ιανουαρίου για την υπόθεση Βαριοπούλα, αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί αντιλαμβάνονταν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι αρεστά στην κοινή γνώμη, εξ ου και μελετούσαν σειρά σεναρίων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους. Προστίθεται ότι είχαν σχεδιάσει αυτήν την επιχείρηση, που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά, για να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να εμπλακεί ο στρατός.

Ο Assange προανήγγειλε μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως «στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις, υποθέτω». Σε άλλη συνέντευξή του μέσω Skype, ο Assange είπε στο περιοδικό Time πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «γελοία» την άποψη του Τζούλιαν Ασάντζ για παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και επανέλαβε ότι οι αμερικανικές αρχές «δε μπορούν να αποκλείσουν τίποτα» σχετικά με το δικαστικό σχέδιο απέναντι του.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι, είπε ότι η κα. Κλίντον δε συνέταξε το συγκεκριμένο έγγραφο και ότι η υπογραφή της εμφανίζεται σε πολλά έγγραφα τα οποία στέλνονται από την Ουάσινγκτον. Ο Κρόουλι είπε ότι «γίνονται βήματα για να διορθωθούν αδυναμίες στο σύστημα» διανομής πληροφοριών που «έγιναν εμφανείς λόγω της διαρροής αυτής», ενώ χαρακτήρισε τον Assange «αναρχικό».

Όσο για τη γραφική και πανταχού παρούσα Σάρα Πέιλιν του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party, τα ΜΜΕ μεταδίδουν πως «κατήγγειλε την ανικανότητα» της κυβέρνησης Ομπάμα και την κάλεσε να αντιμετωπίσει το WikiLeaks σαν «τρομοκρατική οργάνωση». Συντηρητικοί δημοσιογράφοι ήδη θέτουν ανοιχτά το ερώτημα γιατί δεν έχει «δολοφονηθεί ο Assange;» από τη CIA, ενώ και άλλοι ρεπουμπλικάνοι πρότειναν να χαρακτηριστεί το Wikileaks «τρομοκρατική οργάνωση». Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε σήμερα έναν υπεύθυνο για να αποφευχθούν οι νέες διαρροές από την ιστοσελίδα Wikileaks.

Διαβάστε για τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks: