Το Διεθνές Δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι θα αποφασίσει την ερχόμενη Παρασκευή την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Νότια Αφρική κατέθεσε αίτηση με την οποία κίνησε διαδικασία κατά του Ισραήλ σχετικά με παραβιάσεις των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, σε σχέση με τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην αίτησή της, η Νότια Αφρική επίσης ζήτησε από το Δικαστήριο να υποδείξει προσωρινά μέτρα προκειμένου να «προστατευθεί από περαιτέρω, σοβαρές και ανεπανόρθωτης βλάβης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία» και «να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία να μην προβαίνει σε γενοκτονία, και να προλαμβάνει και να τιμωρεί τη γενοκτονία».

Την ίδια ώρα, η UNRWA – η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους  πρόσφυγες – ανέφερε την Τετάρτη «μαζικές απώλειες» καθώς το εκπαιδευτικό κέντρο που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους στην Χαν Γιουνίς χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά.

Ads

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις με άρματα μάχης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη Χαν Γιουνίς με τουλάχιστον 210 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτιμά ότι οι κίνδυνοι ενός περιφερειακού πολέμου είναι «πλέον μια πραγματικότητα», προτρέποντας όλες τις πλευρές «να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού και να αναλογιστούν το φρικτό κόστος».

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, το Ισραήλ συγκλονίζεται από μαζικότατες διαδηλώσεις απαιτώντας από τον πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την κεντρική λεωφόρο Ayalon του Τελ Αβίβ, παρομοιάζοντας την συμμετοχή του κόσμου με τις διαδηλώσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση της ισραηλινής κυβέρνησης πέρυσι.