Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε ότι θα εκδικάσει μια υπόθεση στην οποία το Κίεβο του ζήτησε να δηλώσει ότι δεν διέπραξε γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία, όπως ισχυρίστηκε η Ρωσία ως πρόσχημα για να επιτεθεί στη γείτονά της.

Ads

Η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο λίγες ημέρες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σήμερα, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου έκριναν ότι έχουν δικαιοδοσία να εκδικάσουν μόνο ένα μικρό μέρος της αρχικής υπόθεσης, απορρίπτοντας το αίτημα της Ουκρανίας να αποφανθεί το ICJ σχετικά με το αν η ρωσική εισβολή παραβίασε ή όχι τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948.

Αντιθέτως, η ομάδα των 16 δικαστών δήλωσε ότι θα αποφανθεί σε μεταγενέστερο στάδιο για το αν η Ουκρανία διέπραξε ή όχι γενοκτονία στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας – που κατέχει τώρα η Ρωσία.

Ads

«Είναι σημαντικό ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει για το θέμα ότι η Ουκρανία δεν είναι υπεύθυνη για κάποια μυθική γενοκτονία την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ψευδώς ότι διέπραξε η Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας, Anton Korynevych, στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η επείγουσα εντολή του δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2022 -ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία- εξακολουθεί να ισχύει.

Ενώ οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι οριστικές και νομικά δεσμευτικές, δεν έχει τρόπο να τις επιβάλει και ορισμένα κράτη, όπως η Ρωσία, τις έχουν αγνοήσει.
Σε ακροάσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δικηγόροι της Μόσχας προέτρεψαν τους δικαστές να απορρίψουν ολόκληρη την υπόθεση, λέγοντας ότι τα νομικά επιχειρήματα του Κιέβου ήταν έωλα και ότι το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δικαστές έκαναν δεκτές ορισμένες από τις ενστάσεις της Ρωσίας, αλλά έκαναν επίσης δεκτό το αίτημα της Ουκρανίας να αποφανθεί το Διεθνές Δικαστήριο ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις ότι η Ουκρανία διαπράττει γενοκτονία κατά παράβαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία» στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι δεν υπήρχε κίνδυνος γενοκτονίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου πολεμά τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις από το 2014. Το Κίεβο σημείωσε άλλη μια μικρή νίκη στο Διεθνές Δικαστήριο την Τετάρτη (31/1), όταν το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει τις συνθήκες του ΟΗΕ κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και των διακρίσεων σε μια διαφορετική υπόθεση που αφορούσε περιστατικά από το 2014.