Τα πλέον αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Μιανμάρ το Σάββατο. Τουλάχιστον εκατόν επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων της Χούντας. Μεταξύ αυτών είναι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και επτά παιδιά.

Ads

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια ώρα που το στρατιωτικό καθεστώς διοργάνωσε στρατιωτική παρέλαση για τη μέρα των ενόπλων δυνάμεων, με επικεφαλής φέτος τον πραξικοπηματία στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Οι συγκρούσεις είναι καθημερινές με τις δυνάμεις των πραξικοπηματιών να ανοίγουν αδιακρίτως πυρ κατά των συγκεντρωμένων στους δρόμους και να εισβάλουν σε σπίτια. Συνολικά, από την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Φεβρουάριο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 440 νεκροί.

Η κατάσταση στη χώρα προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε πλήρως ενημερωμένος για τις εξελίξεις: «Είναι φοβερό. Είναι απολύτως εξωφρενικό. Και με βάση τις αναφορές που έχω πάρει, πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν εντελώς άσκοπα».

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας. Σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιική, αναφερόμενος στα γεγονότα του Σαββάτου κάνει λόγο για μέρα «φρίκης και ντροπής».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ