Μετά από 20 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων η Σύνοδος Κορυφής για τον καθορισμό των πρόσωπων που θα καταλάβουν τις θέσεις – κλειδιά των ευρωπαϊκών θεσμών, διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο στις 12.00, ώρα Ελλάδας. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τη νύχτα της Κυριακής και μετά από συνεχείς διακοπές συνεχίστηκαν έως τις 13:00 το μεσημέρι, χωρίς να βγει λευκός καπνός. 

Ads

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11:00», ανέφερε σχετικά. 

Διαβάστε επίσης

Κατά την τελευταία ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι πλέον διαφαίνεται «ισχυρή συναίνεση σχετικά με το πρόσωπο του Φρανς Τίμερμανς» για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κατάσταση είναι ευμετάβλητη. 

Ads

Η πρόταση που τώρα βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει εκτός από τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από το ΕΛΚ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προκρίνεται ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου και «παίζουν» τα ονόματα του Βέλγου Σαρλ Μισέλ και της Δανής Μαργκρέτε Βεστάγκερ. 

Άλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, να ορισθεί α’ αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς. Όσο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με θητεία δυόμισι ετών) εξετάζεται αυτή να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο επικεφαλής του ΕΛΚ που αποκλείστηκε από την κούρσα για την Κομισιόν θα μπορούσε να παρηγορηθεί, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευση σενάριο αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου. 

Τι προηγήθηκε 

Αρχικά η Σύνοδος είχε ξεκινήσει με ένα διαφορετικό σενάριο στο τραπέζι. Οι Μέρκελ (Γερμανία), Μακρόν (Γαλλία), Ρούτε (Ολλανδία) και Σάντσες (Ισπανία) κατέληξαν  σε συνομιλίες που είχαν στην Οζάκα στη λύση – πακέτο που έπεσε αρχικά στο σημερινό τραπέζι της Συνόδου: Τίμερμανς για Κομισιόν, Βέμπερ για ευρωκοινοβούλιο και ένας από τους Φιλελεύθερους για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η πρόταση αυτή συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις κυρίως στους κόλπους του ΕΛΚ που έθεσε την μέχρι πρότινος «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης στο περιθώριο. Η πρόταση αυτή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. 

Πυρ ομαδόν κατά της Μέρκελ 

Στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αυτή τη φορά όμως τα πυρά ήταν φίλια. Η Μέρκελ δέχθηκε φραστικές επιθέσεις στη συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, τόσο γιατί δέχτηκε να σταματήσει να προωθεί τον Βέμπερ για την Κομισιόν και να στηρίξει τον Τίμερμανς, όσο και για την υποχώρησή της απέναντι στους Φιλελεύθερους που ζητούσαν δικό τους υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Οι άλλοι ηγέτες του ΕΛΚ κατηγόρησαν την Μέρκελ ότι δέχτηκε τη λύση της Οζάκα για να κάνει χάρη στους Σοσιαλιστές εταίρους της στην Γερμανία. Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετώπισε η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν το γεγονός ότι – σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους – του ΕΛΚ, εγκατέλειψε τη συνάντηση του κόμματος πριν αυτή τελειώσει και αφού απέτυχε να υπερασπιστεί τη συμφωνία της Οσάκα. Έφτασε μάλιστα στη Σύνοδο περισσότερο από μία ώρα νωρίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους Συντηρητικούς Ηγέτες. 

Το ΕΛΚ απέρριψε τον συμβιβασμό κι επανήλθε στην πρόταση η προεδρία της Κομισιόν να ανατεθεί στον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ. «Το ΕΛΚ είναι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπερθεμάτισε ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, προσθέτοντας ότι το ΕΛΚ δεν θα προτείνει άλλο υποψήφιο. 

Στις διαπραγματεύσεις οι χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) ύψωσαν το δικό τους τείχος. Δεν έκρυψαν την εχθρότητά τους έναντι της υποψηφιότητας του Τίμερμανς, καθώς ως επίτροπος κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει των κανόνων για το Κράτος Δικαίου σε βάρος της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας.

Υπό πίεση

Η Σύνοδος θα συνεχιστεί αύριο με τα νέα δεδομένα. Είναι η τρίτη Σύνοδος Κορυφής που είναι αφιερώνεται στη νομή των αξιωμάτων – κλειδιών της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Την προηγούμενη φορά μετά τις ευρωεκλογές είχαν χρειαστεί μήνες για να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα δείχνουν δυσκολότερα λόγω του συσχετισμού δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο – για πρώτη φορά Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνοι – και δεύτερον γιατί την επόμενη εβδομάδα το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εκλέξει πρόεδρο.