Διεκόπη την Κυριακή η λειτουργία του μοναδικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας στο Κοζλοντούι για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του σταθμού, ο πυρηνικός σταθμός θα εφοδιαστεί με νέες ράβδους πυρηνικού καυσίμου κατά τις εργασίες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουνίου.

Ads

Ο σταθμός του Κοζλοντούι βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σόφια. Βάσει των όρων που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Βουλγαρίας το 2007, η Σόφια έπρεπε να διακόψει μόνιμα τη λειτουργία των τεσσάρων παλαιότερων αντιδραστήρων του σταθμού, αφήνοντας να λειτουργούν μόνον δύο αντιδραστήρες. Η Βουλγαρία σκοπεύει τώρα να κατασκευάσει, μαζί με τη Ρωσία, έναν νέο πυρηνικό σταθμό κοντά στην πόλη Μπέλενε. Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα εξαρτηθεί από το κόστος της κατασκευής.

Δεξαμενές για προσωρινή αποθήκευση του ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα

Στο μεταξύ, στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (TEPCO), υπεύθυνη για τη λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού εργοστασίου αποφάσισε να κατασκευάσει δεξαμενές για την προσωρινή αποθήκευση του ραδιενεργού ύδατος. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες Ιάπωνες διαδηλώνουν εναντίον της πυρηνικής ενέργειας σε διαδήλωση την Κυριακή στο Τόκιο.

Η TEPCO προσπαθεί να απομακρύνει περίπου 67.500 τόνους νερού μολυσμένου με μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας που είχε συσσωρευτεί στα κτίρια των τουρμπινών των αντιδραστήρων και άλλα σημεία στο εργοστάσιο, καθώς εμποδίζει το έργο των εργαζομένων της που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ψυκτικές λειτουργίες στους αντιδραστήρες. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει το μολυσμένο νερό σε μια μονάδα επεξεργασίας μέσα στο εργοστάσιο και σε δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσής του, ενώ σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει συστήματα φιλτραρίσματος του νερού και ψύξης σε κάθε αντιδραστήρα, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Κάθε σύστημα θα απομακρύνει ραδιενεργές ουσίες από το μολυσμένο νερό και θα ανακυκλώνει το κρύο νερό ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες.

Ads

Το πρακτορείο NHK αναφέρει ότι η TEPCO σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει δεξαμενές χωρητικότητας 31.400 τόνων ως τις αρχές Ιουνίου και να προσθέτει δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο σε περίπτωση που τα συστήματα δεν μπορέσουν να αρχίσουν να λειτουργούν στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον η γαλλική εταιρεία Areva ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο εργοστάσιο μια μονάδα απορρύπανσης του ύδατος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Αν Λοβερζόν ανέφερε ότι η εταιρία θα προσπαθήσει να θέσει σε λειτουργία το σύστημα απορρύπανσης ως τα τέλη Μαΐου, όπως ζήτησε η TEPCO. Ανέφερε δε, ότι το σύστημα θα είναι σε θέση να απολυμαίνει περίπου 50 τόνους νερού την ώρα.

Εν τω μεταξύ, η TEPCO, σχεδιάζει να κατασκευάσει υπόγειο τείχος γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί ζημιές για να αποτρέψει τη διαρροή στη φύση μολυσμένου νερού, όπως μετέδωσε χθες το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Asahi.

Για το σκοπό αυτό και για να φθάσουν σε στεγανό έδαφος, οι εργάτες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι 1, το οποίος βρίσκεται περίπου 250χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο, θα πρέπει να σκάψουν σε βάθος 15 μέτρων.