Ads

Τριάντα Αλγερινοί κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της BP στην έρημο της Αλγερίας, όπου δεκάδες άνθρωποι κρατούνται όμηροι από ένοπλους ισλαμιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας APS. Την ίδια ώρα, ένας Βρετανός, ένας Ιρλανδός και ένας Ιάπωνας, τρεις από τους 41 δυτικούς ομήρους, απηύθυναν έκκληση μέσω του AlJazeera να απομακρυνθούν τα αλγερινά στρατεύματα γύρω από τις εγκαταστάσεις ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις
 

Οι τρεις άντρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το τηλεοπτικό δίκτυο – δεν προβλήθηκαν εικόνες – και ο ένας μετά τον άλλο επέμειναν να απομακρυνθούν τα στρατεύματα, ώστε να παραμείνουν ζωντανοί οι όμηροι και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
Τα λόγια των τριών ομήρων μεταφράζονταν ταυτόχρονα στα αραβικά.
 
Ο Ιρλανδός, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε πως η κατάσταση επιδεινώνεται και ζήτησε να απομακρυνθούν τα αλγερινά στρατεύματα. Πρόσθεσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη σύζυγό του. Ο Βρετανός όμηρος τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες για να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με το AlJazeera, ο τρίτος όμηρος, ένας Ιάπωνας έχει τραυματιστεί.
 
Αμέσως μετά ένας από τους απαγωγείς, με το ψευδώνυμο Αμπού αλ-Μπαράα δήλωσε: «Ζητάμε την απομάκρυνση του αλγερινού στρατού για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αλγερινός στρατός άνοιξε πυρ προς τις εγκαταστάσεις, τραυματίζοντας έναν Ιάπωνα όμηρο.
 
Ο Αμπού αλ-Μπαράα τόνισε πως ο αριθμός των ομήρων είναι «περίπου 40» και προέρχονται από περίπου δέκα χώρες: Νορβηγία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ρουμανία, Κολομβία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Ιρλανδία, Ιαπωνία και Γερμανία.

Ads

 

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως δεν έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία Γάλλων ανάμεσα στους ομήρους.
 
Nωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε για το θέμα με τον Αλγερινό πρόεδρο Aμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, επιβεβαιώνοντας πως ένας από τους Βρετανούς ομήρους σκοτώθηκε, χαρακτήρισε το περιστατικό «εν ψυχρώ δολοφονία», απορρίπτοντας ως «απλή δικαιολογία» την επίκληση του πολέμου στο Μάλι από τους ενόπλους.
 
Στρατιωτικούς εκπαιδευτές στέλνει στο Μάλι η ΕΕ
 
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν στο σχέδιο να στείλουν εκατοντάδες στρατιωτικούς για να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μάλι στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
 
Ανώτεροι διπλωμάτες από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εκπαιδευτική αποστολή, η οποία ήδη σχεδιαζόταν τις τελευταίες εβδομάδες, λίγο πριν από μια επείγουσα σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κρίση στη Σαχάρα.
 
Στην αποστολή θα συμμετάσχουν περίπου 200 εκπαιδευτές καθώς και προσωπικό ασφαλείας.