«Eιρήνη έναντι αερίου», θα μπορούσε να είναι η λύση για το Κυπριακό σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ που επικαλείται η εφημερίδα, Die Zeit.

Ads

 
Στο ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται «Όλα στην Αφροδίτη», η αξία των κοιτασμάτων εκτιμάται μεταξύ 30 και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν λύσει στο δημόσιο χρέος και ευημερία στην οικονομία της χώρας.
 
Ωστόσο, επισημαίνεται ο κίνδυνος αποτυχίας του σχεδίου του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, λόγω τεχνικών ή οικονομικών προβλημάτων, αλλά κατά βάση λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που επικρατεί στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με την Die Zeit, «η Λευκωσία, ακόμη και αν προχωρήσει στην εξόρυξη των κοιτασμάτων χωρίς την εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να μεταφέρει το αέριο μέσω αγωγού που θα περνά από την Τουρκία, προτιμώντας την επιλογή την κατασκευής μίας μεγάλης μονάδας υγροποίησης και της μεταφοράς του με πλοία». Το σχέδιο της υγροποίησης χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως «ανοησία» από οικονομικής και χρονικής πλευράς, αφού θα κοστίσει επιπλέον 15 δις ευρώ και θα χρειαστούν 5 χρόνια για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας.
 
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα κάνει λόγο για «δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων μέσω μίας συνολικής συνθήκης», ενώ παράλληλα εκφράζει φόβους για νέες εντάσεις με την Τουρκία, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει μονομερώς στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.