Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ισραηλινοί, όσον αφορά το πάγωμα των εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με το 51% να δηλώνει αντίθετο στο αίτημα αυτό. έναντι ποσοστού 46% που είναι έτοιμο να το αποδεχτεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ. Η Χααρέτζ, από την άλλη, δίνει παρόμοια ποσοστά: 48% έναντι 41% για το ίδιο θέμα.

Ads

Οι δύο σφυγμομετρήσεις διενεργήθηκαν στο μέσο της εβδομάδας, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον για το εποικιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου με την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Χααρέτζ, μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών, ποσοστό 69%, θεωρεί ωστόσο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τηρεί μια «ειλικρινή στάση ή ακόμη και θετική» απέναντι στο Ισραήλ, έναντι ποσοστού 21% που πιστεύει το αντίθετο.

Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις στις εφημερίδες Γεντιότ Αχρονότ και Χααρέτζ αποκαλύπτουν πτώση της δημοτικότητας του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ads

Ο Νετανιάχου παραμένει ο πιο δημοφιλής των ισραηλινών ηγετών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Χααρέτζ: το 36% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Το 26% επιλέγει την επικεφαλής του Καντίμα Τζίπι Λίβνι.