Κακή χαρακτηρίζει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης το 57% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24 και του γερμανικού ομίλου WELT. Μόλις το 33% δηλώνει θετικό στην παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας. Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να μεταδοθούν σήμερα το απόγευμα από το κανάλι France 24 , σε ειδική εκπομπή αφιερωμένη στη Γερμανία.

Ads

Παράλληλα, μια μέρα μετά την φιλική επιστολή του Franz Josef Wagner που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Bild, σήμερα κυκλοφορεί με το εξής ερώτημα στο πρωτοσέλιδό της: «Γιατί να πληρώσουμε εμείς τις συντάξεις χλιδής των Ελλήνων;». Η γερμανική εφημερίδα κρίνει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή «θα ήταν ό,τι καλύτερο για το δικό μας ευρώ».

Πυρά του γερμανικού Τύπου κατά Μέρκελ

Στο χαμένο στοίχημα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα επέμεινε να αρνείται την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τώρα πρέπει να τη δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους της, αναφέρεται ο σημερινός γερμανικός Τύπος.

«Η στρατηγική της Αγγελα Μέρκελ δεν απέφερε», αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, ενώ σύμφωνα με την Tagesspiegel «H μεγάλη μπλόφα απέτυχε». Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κυρίως η γερμανική, «ένευσαν με τα μάτια και ίδρωσαν, αμφιταλαντεύθηκαν και διαπραγματεύθηκαν», όπως σε μία παρτίδα πόκερ, αλλά «τώρα οι παίκτες θέλουν να δουν» το χρώμα του χρήματος, γράφει η εφημερίδα. «Με τη σκληρή στάση της εκκίνησης, προκάλεσε την αναζωπύρωση των αντι-γερμανικών αισθημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη», γράφει η Die Welt.

Ads

«Η σιδηρά καγκελάριός μας υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια, παρά μόνο εάν οι Ελληνες αρχίσουν να κάνουν σοβαρές περικοπές δαπανών, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει τώρα τους Έλληνες», αναρωτιέται η Bild.

«Η κ. Μέρκελ δεν κατόρθωσε να διαχωρίσει το θέμα των δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα από την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα τιμωρηθεί γι΄αυτό. «Μόνη στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, η οποία γράφει ότι η αρνητική στάση της καγκελαρίου «οδήγησε στην πλήρη απομόνωση της γερμανικής κυβέρνησης». «Το πρόβλημα της καγκελαρίου ήταν, και συνεχίζει να είναι, ότι η διπλή της στρατηγική, απέναντι στις Βρυξέλλες και απέναντι στους πολίτες της, είναι επικοινωνιακά αντιπαραγωγική», γράφει η Suddeutsche Zeitung.

Φιλελεύθεροι: Εκτός ευρώ θέλουν την Ελλάδα

Σύμφωνα με δηλώσεις του Juergen Koppelin των Φιλελευθέρων (FDP) στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, μία προσωρινή έξοδος από το κοινό νόμισμα θα ωφελούσε την Ελλάδα εάν συνοδευόταν από υποτίμηση της νέας δραχμής. «Εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τους πρόσθετους όρους και απλώς ζητήσει να λάβει από την Ευρωζώνη χρήματα με ευνοϊκότερους όρους απ’ ότι θα ελάμβανε από τις τράπεζες, τότε θα πρέπει να αρνηθούμε στην Ελλάδα (την βοήθεια)», δήλωσε ο Koppelin.

Ερωτηθείς εάν ένα γερμανικό «όχι» θα σήμαινε πως η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε πλέον καθόλου χρήματα, ο Koppelin απήντησε πως «αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, σε σημείο που η Ελλάδα να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ για ένα διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει την διάλυση της νομισματικής ένωσης. Το ελληνικό νόμισμα θα μπορούσε να υποτιμηθεί και αυτό θα βοηθούσε τις ελληνικές εξαγωγές» δήλωσε ο Koppelin χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το πώς η ελληνική έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Με ξεχωριστές δηλώσεις του, ο Hermann Otto Solms, βασικός χρηματοπιστωτικός εμπειρογνώμονας του FDP ανέφερε στην εφημερίδα Handelsblatt πως πιστεύει ότι «η κυβέρνηση των Αθηνών δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει μέρος των χρεών της» και πως αυτό θα πραγματοποιηθεί σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Σημειώνεται πως η συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει αποχώρηση χώρας-μέλους από το ευρώ και κορυφαίοι Ευρωπαίοι όπως και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ έχουν αποκλείσει την πιθανότητα η Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ.

Γερμανίδα ιστορικός προτείνει πολιτιστικό φόρο για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Leonora Seeling εξεγέρθηκε με τα υποτιμητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα και προτείνει την επιβολή ενός έκτακτου πολιτιστικού φόρου για τη διάσωση της Ελλάδας.

Το βιβλίο μικρού μεγέθους που εξέδωσε η Γερμανίδα συγγραφέας για το σκοπό αυτό, κυκλοφόρησε από τον μικρό εκδοτικό οίκο της Στουτγάρδης «Αρύκανδα» (ονομασία της αρχαίας πόλης της Λυκίας), είναι γραμμένο σε μορφή αγόρευσης προς τους πολίτες και φέρει τον τίτλο: «5 σεντ, ώστε να σώσουμε την Ελλάδα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, πρόκειται «για μια άνευ όρων θερμή συνηγορία υπέρ της Ελλάδος από γερμανική γραφίδα».


Διαβάστε επίσης:

Bild: Ναι, στη βοήθεια προς την Ελλάδα και στους θαυμάσιους Έλληνες