O OHE ζητά την άμεση απομάκρυνση των χιλιάδων ανθρώπων που συσσωρεύονται στα σύνορα Λιβύης και Τυνησίας, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι κρίσιμη, ενώ ο γ.γ. προειδοποιεί ότι χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Οργανισμός αποφάσισε χθες ομόφωνα την αποπομπή της Λιβύης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεταξύ, τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη θα διασχίσουν σήμερα τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταδίδει το Reuters. Συνεχίζονται οι μάχες, με τις καθεστωτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν δύο πόλεις σήμερα.
Ads
Τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις ώστε να προετοιμαστούν για «κάθε ενδεχόμενο» στην κρίση στην Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητά την παραίτηση Καντάφι. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου ανέφερε: «Συνεχίζουμε τις ενεργές διαβουλεύσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Το ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει ποτέ λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις του».
Την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών καθεστωτικών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η απόφαση υιοθετήθηκε κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «Οι ενέργειες αυτές στέλνουν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα (…) ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα τιμωρηθούν, οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν», ανέφερε ο Μπαν Μι Κουν.
Την απόφαση χαιρέτισε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον: «Η σημερινή ιστορική πράξη αποτελεί την πρώτη φορά που μια χώρα που συμμετέχει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στην Επιτροπή πριν από αυτό, αποπέμπεται. Η διεθνής κοινότητα μιλά με μια φωνή και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτες και δεν θα γίνουν ανεκτές». Η ανακοίνωση συνεχίζει προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκ των έσω.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αναφορικά με τις εξελίξεις: «Η αντίδραση της Δύσης θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και για τις δύο περιπτώσεις. Όσο ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι αιματοκυλάει τους αντικαθεστωτικούς και αντιπάλους του στη Λιβύη, τόσο και το καθεστώς των αγιατολάδων στο Ιράν συστηματικά εκτελεί τους εχθρούς του. Εάν η Δύση επιδείξει την ίδια επικριτική στάση που δείχνει για τις πράξεις του Ιράν και στη Λιβύη, τότε μπορεί να προσφέρει μια ηθική υποστήριξη στον ιρανικό λαό».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε χθες το βράδυ πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη. «Δεν υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ για προσφυγή στη βία», είπε ο Γκέιτς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Μάικ Μάλεν. «Τα διάφορα σενάρια που αναφέρει ο Τύπος έχουν συνέπειες, ακόμη και δευτερεύουσες επιπτώσεις και θα πρέπει να τα εξετάσουμε προσεκτικά», πρόσθεσε.
Οι διαδηλωτές προετοιμάζονται και οργανώνονται σε σώματα μάχης σταδιακά. Στην ελεύθερη Βεγγάζη δημιουργήθηκε στρατιωτικό συμβούλιο, ως πυρήνας του νέου στρατού. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, σε σύσκεψή τους, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από ξένες χώρες, κυρίως με αεροπορικές επιδρομές. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης χιλιάδων ξένων υπηκόων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα. Παράλληλα, βουλευτές από το Μάλι καταγγέλλουν ότι το καθεστώς Καντάφι, στρατολογεί νεαρούς μισθοφόρους από το Μάλι και το Νίγηρα.
Υπό τον έλεγχό τους έθεσαν ξανά μετά από βίαιες συγκρούσεις με τις καθεστωτικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει νωρίτερα την πόλη Μπρέγκα στα ανατολικά της χώρας. Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Ατζνταμπίγια ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τζον Σίμπσον, περίπου 100 οχήματα προελαύνουν προς τα εκεί. «Προσπάθησαν να πάρουν τη Μπρέγκα σήμερα το πρωί, αλλά απέτυχαν. Είναι ξανά στα χέρια των επαναστατών. Προσπαθεί να δημιουργήσει ψυχολογικό πόλεμο», είπε ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών Μούσταφα Γεριάνι, προσθέτοντας ότι υπήρξε επίθεση και στη Αζνταμπίγια όπου η κατάσταση όμως «είναι σταθερή».
Χθες, συγκρούσεις μαινόταν στα δυτικά της χώρας, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι επιχειρούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης Αλ Ζαουίγια. Υπάρχουν φόβοι ότι το καθεστώς μπορεί να εξαπολύσει αεροπορική επίθεση στην πόλη, όμως οι πολίτες της δηλώνουν έτοιμοι να την υπερασπιστούν.
Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, USS Kearsarge, στο οποίο επιβαίνουν αρκετές εκατοντάδες πεζοναύτες πλησιάζει στη Λιβύη, και σήμερα αναμένεται να διαπλεύσει από τη Διώρυγα του Σουέζ. Το πλοίο αυτό είναι ελικοπτεροφόρο, που μεταφέρει αποβατικά σκάφη, δυο πλοία συνοδείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως και σε στρατιωτικές.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως το London School of Economics ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες περί λογοκλοπής στη διδακτορική διατριβή του δευτερότοκου του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ-Ισλαμ. Το LSE ανακοίνωσε επίσης πως θα θεσμοθετήσει υποτροφίες για φοιτητές από τη Βόρεια Αφρική, αξίας που αντιστοιχεί στις $488,000 που έχει λάβει ως χρηματοδότηση από το Διεθνές Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Καντάφι.
Η Γερουσία των ΗΠΑ ζητά παραίτηση Καντάφι
Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας. Οι γερουσιαστές, που επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση, ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να “σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία”.
Η απόφαση “ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας”.
Ο Αχμαντινεζάντ προειδοποιεί κατά δυτικής επέμβασης
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει τέτοια επέμβαση οι λαοί της περιοχής “θα σκάψουν τους τάφους” των δυτικών στρατιωτών.
“Αποφύγετε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή”, τόνισε ο Μ. Αχμαντινεζάντ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. “Δεν είμαστε πια όπως πριν από δέκα χρόνια, όταν με πρόσχημα την 11η Σεπτεμβρίου επιτεθήκατε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν”, δήλωσε. “Αυτή τη φορά, αν επέμβετε στρατιωτικά στη βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, οι λαοί της περιοχής θα ξεσηκωθούν και θα σκάψουν τους τάφους των στρατιωτών σας”, πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.
Μπλόκο σε πρότζεκτ του Καντάφι στην Κόστα Ντελ Σολ
Η Ισπανία μπλόκαρε τα σχέδια του λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι να κατασκευάσει περίπου 2.000 πολυτελή διαμερίσματα σε έκταση ιδιοκτησίας του στην νότια περιοχή της Κόστα ντελ Σολ, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Το κτιριακό συγκρότημα στο Μπεναχάβις της επαρχίας της Μάλαγα θα περιελάμβανε γήπεδο του γκολφ και συνεδριακό κέντρο. Το σχέδιο παρεμποδίστηκε για να αποτρέψει τον Καντάφι από το να επωφεληθεί από αυτό οικονομικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το μέτρο ελήφθη στο πλαίσιο των κυρώσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος του καθεστώτος της Λιβύης. Η Ισπανία ερευνά κατά πόσο ο Καντάφι μπορεί να διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, είπαν οι πηγές. Ο Καντάφι επισκέφτηκε την Μάλαγα τον Δεκέμβριο του 2007.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >