Σχέδια με στόχο τη βελτίωση την κατάσταση στη Γάζα έχει το Ισραήλ, όπως διαβεβαίωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ads

«Το Ισραήλ επεξεργάζεται σχέδιο για την οικοδόμηση ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, μίας μονάδας αφαλάτωσης και τη δημιουργία των υποδομών για το δίκτυο ύδρευσης της Λωρίδας της Γάζας» δήλωσε ο Λίμπερμαν.

«Αυτά τα έργα μπορούν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα, όπως αυτό του πόσιμου ύδατος και της ηλεκτρικής ενέργειας και να βελτιώσουν την κατάσταση» δήλωσε ο Λίμπερμαν.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ο Λίμπερμαν διαβεβαίωσε ότι με τη νέα ισραηλινή πολιτική αυξάνεται η ποσότητα των αγαθών που μπορούν να μεταφέρονται στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι αυτό «δεν είναι αρκετό». Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «αναζητεί σοβαρούς εταίρους» για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας από την πλευρά της, χαρακτήρισε ως «ένα βήμα προς τα εμπρός» τη νέα ισραηλινή πολιτική, αλλά κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει τις εξαγωγές αγαθών από τη Γάζα.

Χθες, Κυριακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Λωρίδα της Γάζας, η Άστον τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να ελαφρύνει κι άλλο τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν και πάλι τις εξαγωγές.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρη: θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα και να βλέπουν προϊόντα όχι μόνο να εισάγονται στη Γάζα, αλλά και να εξάγονται από αυτή», δήλωσε η Άστον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με σχέδιο, που αποδίδεται στον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth, το Ισραήλ έχει στόχο να αποδεσμευτεί πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας. Το σχέδιο προβλέπει την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την ανοικοδόμηση μέσω ευρωπαϊκής βοήθειας της περιοχής. Το σχέδιο εμφανίζεται πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.