Πακέτο μέτρων ύψους 30 δισ. ευρώ για τη δημοσιονομική εξυγίανση (20 δισ.) αλλά και την ανάπτυξη (10 δισ.) για την περίοδο 2012-2014 ενέκρινε το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο, σε μια προσπάθεια που ερμηνεύτηκε ως κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να προλάβει τυχόν νέες αρνητικές αντιδράσεις των αγορών. Τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά για τα μέτρα το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Ads

Τα μέτρα περιλαμβάνουν περικοπές στο κόστος της πολιτικής -ο ίδιος ο Μόντι απαρνείται τις πρωθυπουργικές αποδοχές- αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αύξηση φορολογίας και μέτρα προς πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, οι γυναίκες στο εξής θα συνταξιοδοτούνται στα 62 τους χρόνια και οι άνδρες στα 66. Τα απαιτούμενα χρόνια εισφορών θα αυξηθούν σε 41 για τις γυναίκες και 42 για τους άνδρες.
 
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, την αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23%, την απαγόρευση της χρήσης ρευστού για πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ, την κατάργηση των περιφερειακών συμβουλίων, την επιβολή φόρου της τάξης του 1,5% επί του συνόλου των αδήλωτων κεφαλαίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό χάρη σε ευνοϊκά μέτρα νομιμοποίησης.
 
Επιβάλλεται επίσης, τρία χρόνια μετά την κατάργησή του από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο φόρος ακινήτων, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση για σκάφη, ιδιωτικά αεροσκάφη και αυτοκίνητα πολυτελείας.
 
Ο Μόντι ανακοίνωσε ότι για να συμβάλει στην προσωπικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης θα επιστέφει στο κράτος τον μισθό που αντιστοιχεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών. «Είχα σκεφθεί να καταβάλλω το ποσό σε κάποιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αλλά κατέληξα στην διαπίστωση ότι ο οργανισμός που τώρα έχει την μεγαλύτερη ανάγκη είναι το ιταλικό δημόσιο», δήλωσε ο Μόντι. Οι υπουργοί του πρόκειται επίσης να αναφέρουν στην φορολογική τους δήλωση και την κατοχή τυχόν ομολόγων, έστω και αν κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από τον νόμο.

Ο Μάριο Μόντι χαρακτήρισε τη εν λόγω δέσμη μέτρων «διάταγμα για τη σωτηρία της Ιταλίας». Τα μέτρα ελήφθησαν σε βαρύ πάντως κλίμα, με ενδεικτική την αντίδραση της υπουργού Εργασίας της χώρας, Έλσα Φορνέρο, η οποία δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου, τη φράση της για τις θυσίες που απαιτούνται από τους Ιταλούς.

Ads

 
Σε δηλώσεις του, ο Μόντι αναγνώρισε πως χρειάζονται μεγάλες θυσίες αλλά τόνισε πως έγινε προσπάθεια για δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Επισήμανε πως η κυβέρνηση ενέκρινε τη δέσμη μέτρων προς «επανεκκίνηση» της ιταλικής οικονομίας και ως μέσο συμβολής στην προσπάθεια διάσωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα μέτρα ως «διάταγμα για τη σωτηρία της Ιταλίας».
 
«Δώσαμε μεγάλο βάρος στη δικαιοσύνη. Έπρεπε να μοιράσουμε κάποιες από τις θυσίες, αλλά δώσαμε μεγάλη προσοχή να τις μοιράσουμε με δίκαιο τρόπο» σημείωσε επιπλέον.
 
Τόνισε δε, ότι δεν θα ζητήσει από τους Ιταλούς να κάνουν θυσίες επειδή το ζητά η Ευρώπη και πως δεν αισθάνεται πίεση από τη  Γαλλία και τη Γερμανία. «Δεν θα πω ποτέ στους Ιταλούς: κάντε κάτι επειδή μας το ζητεί η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θα με ακούσετε ποτέ να κατηγορώ την Ευρώπη για αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει».
 
Σε ερώτηση αν τα μέτρα αυτά έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί, ο Μόντι επισήμανε πως αυτή είναι «μια λανθασμένη άποψη» εκφράζοντας την εκτίμησή του για τους δύο ηγέτες, με τους οποίους όπως είπε γνωρίζετε εδώ και πολύ καιρό.

Αντιδρούν συνδικάτα και αντιπολίτευση
 
Για απουσία της κοινωνικής δικαιοσύνης έκαναν λόγο τα συνδικάτα, με το γραμματέας τη συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι να τονίζει ότι «τα μέτρα βαραίνουν μόνο τις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Παράλληλα, η Σουζάνα Καμούσο, του συνδικάτου Cgil, πρόσθεσε ότι «θα προτείνει στο Κοινοβούλιο ουσιαστικές αλλαγές της δέσμης αυτής, ώστε η έκφραση δίκαιη κατανομή των βαρών, να αποκτήσει πραγματική σημασία».
 
Το Cgil, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, έκρινε λανθασμένη την επιλογή να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όσους διαθέτουν μεγάλες κινητές και ακίνητες περιουσίες.
 
Από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι «ο ανοικτός διάλογος πρέπει να συνεχισθεί διότι ακόμη τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στο κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) δια στόματος του γραμματέα του κόμματος Αντζελίνο Αλφάνο εκφράζει ικανοποίηση για το ότι δεν αυξήθηκαν οι φορολογικές κλίμακες, «αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να πληρώσουν τα συνήθη θύματα». Ο επικεφαλής του Κεντρώου Πόλου, Πιερφερντινάντο Καζίνι, από την μεριά του, δηλώνει ότι «οι παρεμβάσεις είναι σαφώς σκληρότατες, αλλά η όλη λογική του πρωθυπουργού, είναι πειστική».