«Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και το Πεντάγωνο να ξεκινήσουν άμεσα την αναγκαία διαδικασία για τον σχηματισμό μιας διαστημικής δύναμης, ως έκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων» ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούνιο. «Θα έχουμε μια πολεμική αεροπορία και μια διαστημική ένοπλη δύναμη, ξεχωριστές αλλά ίσες», είπε και τόνισε πως «δεν αρκεί να έχουμε απλώς μια αμερικανική παρουσία στο διάστημα. Πρέπει να έχουμε αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα».

Ads

«Πλησιάζουμε ένα σημείο όπου οι “Πόλεμοι των Άστρων” δεν είναι απλά μια ταινία», λέει ο Steve Isakowitz, διευθύνων σύμβουλος της The Aerospace Corp., ενός Think Tank που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση και είναι ο κορυφαίος σύμβουλος του στρατού για το διάστημα. Ο στρατηγός που εποπτεύει τις διαστημικές επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ λέει ότι οι μελλοντικοί πιλότοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να πολεμήσουν εκεί, καθώς οι ΗΠΑ, προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό πάνω από τον πλανήτη.

Επίσης, ο Στρατηγός John Raymond, επικεφαλής της Διαστημικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι η εκπαίδευση για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές θα μοιάζει περισσότερο με μια μεταβατική περίοδο όπου πιλότοι προετοιμάζονται να πολεμήσουν σε άλλους τομείς επιχειρήσεων, ενώ προσέθεσε πως πλέον οι πιλότοι εκπαιδεύονται για κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν και αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά μιας νέας απειλής. Αυτή η απειλή συνδυάζεται με την ανάγκη για νέα προγράμματα κατάρτισης που θέτουν τους πιλότους σε προσομοιώσεις – ασκήσεις στο διάστημα, δημιουργώντας συνθήκες πολέμου που θα επιτρέψουν στους πιλότους να μάθουν να πολεμούν στο διάστημα.

Στο «διαστημικό πολεμικό χορό», πέραν της Κίνας και της Ρωσίας, μπήκε και η Γαλλία. Μάλιστα, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, ετοιμάζεται να αποκαλύψει τους άξονες της μελλοντικής στρατηγικής άμυνας του διαστήματος, στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Τουλούζης στο τέλος του έτους. Για να απεικονίσει την απειλή, η υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα είχε προσπαθήσει να κατασκοπεύσει τον γαλλικό στρατιωτικό δορυφόρο Athena-Fidus πριν από ένα χρόνο. Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luch-Olymp είχε πλησιάσει κοντά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos. «Είχαμε δει να συμβαίνει και πήραμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε η υπουργός Άμυνας.

Ads

Σήμερα, οι απειλές κατά των δορυφόρων μπορεί να προκύψουν από τη γη (λέιζερ, πύραυλοι, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο), αλλά και στο διάστημα, με την αύξηση μικροδορυφόρων. Περίπου 3.000 διαστημικά οχήματα άνω των 50 κιλών θα είναι σε τροχιά μέσα σε δέκα χρόνια και «η πρώτη πρόκληση που θα ξεπεραστεί θα είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας» γράφει η εφημερίδα.

Συμπέρασμα; Ο «Πόλεμος των Άστρων» δεν είναι μυθοπλασία…

Εξωγήινος χώρος πολέμου

Όπως εξηγεί  το δημοσίευμα του Stratfor, το Διάστημα δεν παρέχει μόνο το καλύτερο δυνατό πλεονέκτημα για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα στη γη, διευκολύνει επίσης πολύ την πλοήγηση, την επικοινωνία, τη στόχευση, την εντολή και τον έλεγχο. Ο εξωγήινος χώρος λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής δυνάμεων, γι΄ αυτό και η δυναμική του βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής ανταγωνιστών και αντιπάλων όπως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες ενισχύουν τις διαστημικές ικανότητες τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Εν ολίγοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες – μαζί με τους αντιπάλους τους – βλέπουν το διαστημικό χώρο ως τομέα πολέμου παρόμοιο με τον τομέα της ξηράς, του αέρα και της θάλασσας.

Βέβαια όταν το Πεντάγωνο μιλά για έναν διαστημικό πόλεμο, δεν σημαίνει αυτό που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η σύγκρουση θα μπορούσε να πάρει πολλές διαφορετικές – και σε μεγάλο βαθμό σιωπηλές – μορφές, που κυμαίνονται από την «τύφλωση» ενός δορυφόρου GPS μέσω καταστροφής αισθητήρα του με λέιζερ μέχρι κυβερνοεπίθεση. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα για μια πραγματική φυσική επίθεση, με έναν πύραυλο ή λέιζερ να καταστρέφουν ένα δορυφόρο. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν περισσότερο για το σενάριο αυτό, μετά από μια δοκιμή του 2008 στην οποία η Κίνα κατέστρεψε έναν δικό της δορυφόρο με ακτίνα λέιζερ.

Ήδη, η αμερικανική πολεμική αεροπορία, η οποία επιβλέπει ένα εκτιμώμενο 90% των διαστημικών επιχειρήσεων του στρατού, εκτελεί τακτικά διαστημικά πολεμικά «παιχνίδια», μεταξύ των οποίων ένα στο οποίο τα στρατεύματα προσομοιώνουν πώς να αντιδράσουν σε επιθέσεις στους δορυφόρους των ΗΠΑ.

Η συζήτηση για τη νέα διαστημική δύναμη έχει λύσει τα πλεονεκτήματα της προστιθέμενης άμυνας στο διάστημα και μένει να λύσει τη γραφειοκρατία και την οργάνωση.

Καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζυγίζουν τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας μιας διαστημικής δύναμης ανεξάρτητης από την Πολεμική Αεροπορία, αυξάνουν ταυτόχρονα σημαντικά την προσοχή και τη χρηματοδότηση για την εθνική ασφάλεια στο διάστημα. Πέρα από τη χρήση του χώρου για ναυσιπλοΐα, επικοινωνία, διοίκηση, έλεγχο και παρακολούθηση, οι αρμόδιοι αναλαμβάνουν επίσης την αποστολή να αποτρέψουν ή να προκαλέσουν έναν πόλεμο στο διάστημα. Αυτό απαιτεί την παρακολούθηση περισσότερων ξένων δορυφόρων, την υπεράσπιση των δικών της δορυφόρων από ενδεχόμενη επίθεση, την ανάπτυξη πυραυλικής άμυνας αλλά και όπλων που θα παρεμποδίζουν τα εισερχόμενα βλήματα από το διάστημα. Βέβαια και το διάστημα, ως χώρος, ως σκηνικό πολέμου έχει τις γκρίζες ζώνες του. Για παράδειγμα κάθε ενδεχόμενη διαστημική σύγκρουση θα παράγει μεγάλες ποσότητες διαστημικών συντριμμιών-σκουπιδιών που θα απειλούσαν τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών που κυκλοφορούν σε διαστημική τροχιά όλων των χωρών.

image

«Ψυχρός» και «Διαστημικός»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν για την επιδίωξη των διαστημικών όπλων της Ρωσίας εδώ και χρόνια. Οι υπάλληλοι του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι από το 2009 η Μόσχα αναπτύσσει αντικατασκοπετικά όπλα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ρωσία δήλωσε ότι αναπτύσσει έναν αντι-δορυφορικό πυραύλο. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα διαστημικά του στρατεύματα έλαβαν «ένα κινητό επίθεσης εναντίον δορυφορικού συστήματος».

Η κατασκευή διαστημικών όπλων από τη Μόσχα συνεχίζεται εν μέσω ισχυρισμών του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η «πρόληψη της κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα» αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Πρεσβευτής της Κίνας για τον αφοπλισμό, Fu Cong, ζήτησε ουσιαστικές συζητήσεις για το διάστημα, με διαπραγματεύσεις. «Η Κίνα ανέκαθεν υποστήριζε την ειρηνική χρήση του διαστήματος και είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη όπλων στο διάστημα, σε κούρσα εξοπλισμών για το διάστημα ή ακόμα περισσότερο στην μεταστροφή του διαστήματος σε πεδίο μάχης», δήλωσε.

Με την ισχυρότερη πολεμική μηχανή του κόσμου- τις ΗΠΑ- να εξαρτώνται από τις δορυφορικές επικοινωνίες για το 80% των επικοινωνιών τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, περιλαμβανομένων των συστημάτων που έχουν να κάνουν με πυρηνικά όπλα, η σημασία του Διαστήματος ως πεδίου επιχειρήσεων γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή. Οι δορυφόροι για ασφαλείς επικοινωνίες που έχουν να κάνουν με το πυρηνικό οπλοστάσιο βρίσκονται σε γεωστατική τροχιά, σε ύψος που μέχρι πρότινος εθεωρείτο ασφαλές- αλλά αυτό άλλαξε το 2013, μετά από κινεζική πυραυλική δοκιμή όπου το βλήμα κινήθηκε κοντά σε τέτοιο ύψος (περίπου 36.000 χλμ). Ο πτέραρχος Τζον Χάιτεν της US Space Command εξέφρασε την ανησυχία του μέσα στο έτος, δηλώνοντας στο CBS News ότι οι Κινέζοι ενδεχομένως να είναι σε θέση να απειλήσουν κάθε τροχιά και τονίζοντας ότι «πρέπει να βρούμε πώς θα προστατέψουμε αυτούς τους δορυφόρους, και θα το κάνουμε».

Πέρα όμως από «υλικές» διαστημικές επιχειρήσεις στις οποίες θα απαιτούνταν μεγέθη και τεχνογνωσίες επιπέδου ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, με λέιζερ, δορυφόρους, διαστημικές νάρκες και αντιδορυφορικούς πυραύλους, υπάρχει και το θέμα του κυβερνοπολέμου, όπου μπορούν να «παίξουν» και άλλες, μικρότερες δυνάμεις κρατικές ή μη, μέχρι και τρομοκρατικές οργανώσεις, στοχεύοντας τα δορυφορικά δίκτυα, με επιπτώσεις άκρως επικίνδυνες.

Κανένας περιορισμός

Την ίδια ώρα και παρά την προετοιμασία των μεγάλων δυνάμεων για «πόλεμο στο διάστημα», οι διπλωματικές συζητήσεις και η σφαιρική στρατηγική για τη θέσπιση διεθνών προτύπων συμπεριφοράς στο διάστημα, βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Η Συνθήκη Επί των Αρχών για το Διάστημα του 1967 που διέπει τη δραστηριότητα των κρατών κατά την εξερεύνηση και χρησιμοποίηση του διαστήματος απαγορεύει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα και επιτρέπει μόνο τη χρήση της σελήνης και των άλλων ουράνιων σωμάτων για ειρηνικούς σκοπούς.

Η Συμφωνία εμποδίζει τα μέλη (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας) να τοποθετούν πυρηνικά όπλα στο διάστημα και να αναθέτουν στρατιωτική δραστηριότητα στο φεγγάρι και σε άλλα ουράνια σώματα. Το σύμφωνο, ωστόσο, δεν θεσπίζει περιορισμούς στην τοποθέτηση συμβατικών όπλων στο διάστημα και οι επακόλουθες προσπάθειες για την επιβολή τέτοιων ορίων, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης Διαστήματος Διατήρησης του 2006, απέτυχαν.