Αποστάσεις φαίνεται να κρατάει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel από τον κυβερνητικό της εταίρο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Gvido Vestervele, σχετικά με το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που έχει προκαλέσει τριγμούς στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ενόψει των περιφερειακών εκλογών.

Ads

Ο Vestervele έχει δει να μειώνεται η υποστήριξη για το κόμμα του – τους Ελεύθερους Δημοκράτες – μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας ως σοσιαλιστική προσέγγιση την πολιτική του γερμανικού κράτους σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ μάλιστα σύγκρινε τα μακροχρόνια επιδόματα στους ανέργους με την κατάσταση «στην εποχή της παρακμής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας» και επέμεινε ότι το σύστημα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση.

Η Angela Merkel από τη μεριά της έσπευσε να δηλώσει πως «αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αυτό δεν είναι το δικό μου στυλ», μιλώντας σε μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. «Δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για ομάδες, αλλά για τους πάντες», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία δείχνει ότι το κόμμα των Ελευθερων Δημοκρατών συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 7%, ενώ στις ομοσπονδιακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου είχε πάρει 14,6%, που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του. Η μείωση της δημοτικότητας των Ελευθερων Δημοκρατών θέτει σε κίνδυνο και τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το Μάϊο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπου θα πρέπει να διατηρήσουν την εξουσία για να διασφαλιστεί και η πλειοψηφία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Άνω Βουλή.

Ads