Διαφορετικές ήταν οι θέσεις που εξέφρασαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα προτεινόμενα τεστ αντοχής για την ασφάλεια των αντιδραστήρων, κατά την έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Την ανάγκη διεξαγωγής των τεστ αντοχής τόνισε η Ελληνίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Ads

«Επιμέρους χώρες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό, αλλά νομίζω ότι η λογική πρέπει να επικρατήσει» δήλωσε μετά την έκτακτη σύνοδο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε. «Προτεραιότητα για μένα θα είναι να αναπτύξουμε ενεργειακά δίκτυα, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε όλη την Ευρώπη» υποστήριξε προσθέτοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μάουρι Πεκάρινεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κοινούς κανονισμούς της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη δική της δραστηριότητα».

Την ανησυχία τους εξέφρασαν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών που επίσης συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα πραγματοποιήσει «μια υπεύθυνη παύση για προβληματισμό, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει».

Ads

Την ανάγκη διενέργειας stress tests για την αντοχή των πυρηνικών αντιδραστήρων, τόσο στις υπάρχουσες όσο και μελλοντικές εγκαταστάσεις, υπογράμμισε από την πλευρά της, η Ελληνίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η υπουργός επισήμανε ότι οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να δεσμευτούν πολιτικά ότι θα ξεκινήσουν αυτά τα τεστ άμεσα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πυρηνικούς σταθμούς της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. «Θεωρούμε σημαντικό στη συζήτηση που αναπτύσσεται να συμμετάσχουν γειτονικές χώρες, στις οποίες λειτουργούν ή προγραμματίζονται πυρηνικοί σταθμοί. Σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να λάβουν μέρος μαζί με τις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας και του G20 και οι γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία που φιλοδοξούν να καταστούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε η υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι τα τεστ αντοχής είχαν ανακοινωθεί από τον ευρωπαίο Επίτροπο για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ για να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσον οι 143 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην ΕΕ Ένωσης θα μπορούσαν να αντέξουν μια κρίση. Ωστόσο, διπλωμάτες δήλωσαν ότι αρκετά κράτη μέλη ήταν αναστατωμένα γιατί κανείς δεν ήξερε πώς θα γίνουν και πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι δοκιμές, που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σημειώνεται ότι τα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντωμεταξύ, η Greenpeace ανέφερε τη Δευτέρα ότι σχεδόν οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται ένας μεγάλος σεισμός για να προκαλέσει μια πυρηνική κρίση. Σχεδόν οι μισοί αντιδραστήρες στην Ευρώπη είναι αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας», διευκρίνισε ο σύμβουλος πυρηνικής πολιτικής της Greenpeace Γιαν Χάβερκαμπ.

Η οργάνωση εξέφρασε επίσης τον σκεπτικισμό της, σημειώνοντας πως τα προταθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεστ αντοχής για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν θα ήταν «τίποτα περισσότερο από ένα φύλλο συκής, για να γίνεται η δουλειά ως συνήθως».