«Πριν από μερικούς μήνες το όνομα «Χρυσή Αυγή» ήταν κάτι που ψιθυριζόταν στην Ελλάδα. Όμως, μετά την εκλογή του ακροδεξιού κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου, όλοι συζητούν για αυτήν», γράφουν σε ρεπορτάζ τους New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφοντας τα περιστατικά επιθέσεων σε μετανάστες, όπως στην Ραφήνα, και τονίζουν ότι πλέον η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να προσεγγίσει τους Έλληνες της διασποράς, αφού πρόσφατα άνοιξαν γραφείο στην Νέα Υόρκη και έφτιαξαν και ένα site με κεντρική φωτογραφία την σβάστικα πάνω από τον σκοτεινό ουρανό του Μανχάταν. Τον ιστότοπο έριξαν χάκερ αμέσως μετά την κατασκευή του, και μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργός. Την ίδια στιγμή την προσέγγιση της Χρυσής Αυγής καταδικάζει η Ελληνοαμερικανική Προοδευτική Εκπαιδευτική Ένωση. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος
Ads
«Σε καφέ, ταξί, μπαρ, οι Έλληνες από όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχονται συζητούν διαρκώς για την άνοδο της Χρυσής Αυγής ακόμη και μετά τις βίαιες επιθέσεις κατά των μεταναστών», γράφει η εφημερίδα, που παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων και αναλύει ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση σύντομα, λόγω των μη δημοφιλών μέτρων λιτότητας που καλείται να λάβει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η Χρυσή Αυγή υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί στην τρίτη θέση μέσα στο Κοινοβούλιο. Την δεύτερη θα κατέχει η Νέα Δημοκρατία και την πρώτη ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα και τις δημοσκοπήσεις.
«Έχουμε μια κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες Έλληνες χάνουν διαρκώς έδαφος. Έχουμε επίσης έναν υψηλό αριθμό μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων παράνομοι. Αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό, όπου όλες οι κλασικές παράμετροι για την εμφάνιση και την διόγκωση της Χρυσής Αυγής είναι παρούσες», σχολιάζει στους NYT ο Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι πρακτικές της Χρυσής Αυγής είναι ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούσε πριν τις εκλογές. Βασιζόμενη στους φόβους ότι οι μετανάστες αυξάνουν την εγκληματικότητα και την οικονομική ανέχεια, το κόμμα επιτίθεται σε μετανάστες, ακόμη και αν αυτοί είναι νόμιμοι πολίτες, με την αστυνομία συνήθως να μην αντιδρά.
Πρόσφατα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, η Χρυσή Αυγή άνοιξε γραφεία στην Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους Έλληνες της διασποράς. Νωρίτερα είχε ανοίξει γραφεία και στην Αυστραλία, όπου είναι ένας πόλος έλξης Ελλήνων μεταναστών. Στις ΗΠΑ το κόμμα λειτούργησε για μια ημέρα και website με κεφαλίδα τη σβάστικα πάνω από τον σκούρο ουρανό του Μανχάταν. Την επόμενη ημέρα επιτέθηκαν στο site χάκερ και το έριξαν, ώστε να παραμένει εκτός λειτουργίας ακόμη και σήμερα.
Η Ελληνοαμερικανική Προοδευτική Εκπαιδευτική Ένωση καταδίκασε την προσπάθεια προσέγγισης της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι «ο φασισμός δεν έχει θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ακόμη και στην ελληνική συνοικία της Αστόρια βρέθηκε σε στύλο του ρεύματος αφίσα του κόμματος που έλεγε «έξω οι ξένοι από την Ελλάδα». Σχολιαστές από τις ΗΠΑ διαβεβαιώνουν το ελληνικό κοινό πως δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 2% της ελληνικής διασποράς. «Αυτά δεν περνούν στην Αστόρια παιδιά», γράφει ελληνικής καταγωγής χρήστης του facebook, κάτοικος της Αστόρια.
Αν και μέχρι στιγμής η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για την Νέα Δημοκρατία, γράφουν οι Times, ή για την τρικομματική κυβέρνηση, οι περισσότεροι Έλληνες είναι θορυβημένοι από την άνοδό της και οι αντιφασιστικές οργανώσεις συνεχίζουν την προσπάθεια για αντιμετώπιση της βίας στις γειτονιές. Παρόλα αυτά, η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος είναι συνυφασμένη με την κοινωνική και πολιτική αστάθεια στην χώρα.
«Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Δημήτρης Κακλαμάνος, εργαζόμενος σε πρατήριο βενζίνης του Πειραιά. Ο κ. Κακλαμάνος, που ψήφιζε για χρόνια ΠΑΣΟΚ, τώρα αισθάνεται ότι τον προσελκύει η Χρυσή Αυγή και πιστεύει ότι θα μαζέψει και άλλους οπαδούς το κόμμα, καθώς αντικαθιστά την αστυνομία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες σε φτωχογειτονιές. «Τα άλλα κόμματα ξέρουν ότι η Χρυσή Αυγή κερδίζει δύναμη και την αντιμετωπίζουν σαν απειλή. Αλλά μόνο οι Χρυσαυγίτες δείχνουν να νοιάζονται για τον λαό», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η Καίτη Λαζάρου, περιπτερούχος στον Πειραιά, δηλώνει πως «εγώ πήρα φαγητό και πατάτες όταν τις μοίρασαν στο Σύνταγμα. Δεν θα εκπλαγώ εάν γίνουν κυβέρνηση μια μέρα. Και γιατί να μην γίνουν άλλωστε; Προστατεύουν τους Έλληνες, όταν ο Σαμαράς και η κυβέρνηση δεν έχουν καμία επαφή με τον λαό».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι «το πρόβλημα της μεγάλης μετανάστευσης προκαλεί φαινόμενα εξτρεμισμού που τροφοδοτεί την Χρυσή Αυγή. Το να την απαγορεύσουμε μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα και να ρίξει λάδι στην φωτιά».
Ο κ. Δεμερτζής σχολιάζει πως η Χρυσή Αυγή είναι αποτελεσματική γιατί κάνει πράξεις αντί να λέει μόνο λόγια. «Περνά την προπαγάνδα της μέσα από τις πράξεις της, όπως κάνει στην Αίγυπτο η Μουσουλμανική Αδελφότητα και στο Λίβανο η Χεζμπολάχ».
Ο Ιάκωβος Ζόρζιος, συνταξιούχος που βλέπει την σύνταξή του να χάνεται με τα μέτρα λιτότητας, είπε στην εφημερίδα ότι «η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι που έφερε στο προσκήνιο την Χρυσή Αυγή επειδή ο λαός είναι εξοργισμένος με όσα κάνει. Πως να μην είμαστε εξοργισμένοι όταν μας κόβουν τόσο τους μισθούς μας; Πως περιμένουν να μην υποστηρίξουμε την Χρυσή Αυγή;».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >