Τη συνέχιση της στρατιωτικής αποστολής τους μέχρι ότου ο Λίβυος ηγέτης συμμορφωθεί με όλα όσα περιέχονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η διεθνής διάσκεψη του Λονδίνου αποφάσισε να σχηματίσει επίσημα μια πολιτική «ομάδα επαφής» για τη Λιβύη, της οποίας η επόμενη σύνοδος θα γίνει στο Κατάρ.Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των μαχών οι δυνάμεις του Καντάφι ανέτρεψαν την προέλαση των αντικαθεστωτικών προς τη Σύρτη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρή επίθεση δέχτηκε και η πόλη Μιζουράτα. Επιπλέον, εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τρίπολη, εκ των οποίων οι δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

Ads

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχίσουν μέχρι ο Μουάμαρ Καντάφι να συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα του ΟΗΕ βάζοντας τέλος στις επιθέσεις εναντίον αμάχων και αποσύροντας τις δυνάμεις του από τις υπό κατάληψη πόλεις» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον από το βήμα της διάσκεψης του Λονδίνου. Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να συνεργάζεται ώστε να αυξηθεί η πίεση στην Καντάφι μέχρι «να γίνει σαφές ότι πρέπει να φύγει». Επιπλέον ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν στη Λιβύη τον δρόμο που ακολούθησαν στο Ιράκ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ, δήλωσε ότι οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη αποφάσισαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων «σε πρόσωπα και οντότητες που σχετίζονται με το καθεστώς», λέγοντας ότι αυτό θα αποτελούσε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να επιτίθεται σε πολίτες και να μένει ατιμώρητος. Πρόσθεσε ότι οι πιθανές κυρώσεις θα εξεταστούν στα Ηνωμένα Έθνη και σε τοπικούς οργανισμούς, ενώ είπε ότι στη διεθνή διάσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα του εξοπλισμού των εξεγερμένων.Τόνισε ότι στη Λιβύη ισχύει εμπάργκο όπλων και πρόσθεσε ότι αυτοί οι περιορισμοί «ισχύουν για ολόκληρη τη Λιβύη».

Ωστόσο, ο Γάλλος ομόλογός του Αλέν Ζουπέ δήλωσε ότι παρόλο που δεν αποτελεί τμήμα της απόφασης του ΟΗΕ, η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους το ενδεχόμενο να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους. Ο Αλέν Ζουπέ υποστήριξε, επίσης, ότι μία νέα πολιτική ομάδα επαφής δημιουργήθηκε και περιλαμβάνει 20 χώρες. Τα μέλη της θα συναντηθούν πρώτα στο Κατάρ και ύστερα στην Ιταλία.

Ads

Λίβυοι αντικαθεστωτικοί είχαν προσκληθεί για συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου, ωστόσο, δεν παρέστησαν επίσημα στη διάσκεψη. Μάλιστα ο συντονιστής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Γκούμα ελ Γκαμάτι δήλωσε ότι 12.000 ακτιβιστές που ανήκουν στη λιβυκή αντιπολίτευση «εξαφανίστηκαν» από τις φυλακές και τα στρατιωτικά στρατόπεδα της Τρίπολης.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι πραγματοποιούν «δολοφονικές επιθέσεις» στη Μιζουράτα, συνεχίζοντας την παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ. «Την ώρα που μιλάω, πολίτες στη Μιζουράτα εξακολουθούν να πέφτουν θύματα δολοφονικών επιθέσεων από το καθεστώς» τόνισε. Την ίδια στιγμή, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η Γαλλία έχει διορίσει πρεσβευτή στη Βεγγάζη, ο οποίος ήδη βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πόλη. Σύμφωνα με το Al Jazeera, απεσταλμένο στη μεταβατική κυβέρνηση της Βεγγάζης διόρισαν και οι ΗΠΑ.

Μιλώντας στο δίκτυο ABC, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκλείσει τον εξοπλισμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών. «Δεν έχουμε πάρει την απόφαση αυτή, αλλά βεβαίως δεν το έχουμε αποκλείσει» σημείωσε η Ράις σε συνέντευξή της.

Από την πλευρά του, ο Μουαμάρ Καντάφι φέρεται να έχει στείλει επιστολή προς τη διάσκεψη του Λονδίνου δηλώνοντας πρόθυμος να δεχθεί συμβιβαστική λύση που θα προκρίνει η Αφρικανική Ένωση. Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» εάν ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία.

«Οι επιχειρήσεις κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια»

Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, παραδέχθηκε ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπάρχουν «ίχνη» παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.


Ανατράπηκε η προέλαση των αντικαθεστωτικών προς τη Σύρτη

Στο μέτωπο των μαχών, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν ανατρέψει σήμερα την προέλαση των αντικαθεστωτικών προς τα δυτικά και τη γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Σύρτη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Νουφαλίγια, 120 χλμ. ανατολικά της Σύρτης, ενώ το BBC μεταδίδει ότι οι εξεγερμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Μπιν Τζαουάντ. Παράλληλα η Μιζουράτα δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρή επίθεση από τα στρατεύματα του καθεστώτος Καντάφι. Γιατρός της πόλης έκανε λόγο για τουλάχιστον 142 νεκρούς τις τελευταίες εννέα ημέρες ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 1400. Επιπλέον, εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τρίπολη, εκ των οποίων οι δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.


Την Πέμπτη αναλαμβάνει τη διοίκηση το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα πάρει τη σκυτάλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, στις 09:00 ώρα Ελλάδος, δηλαδή μία ημέρα αργότερα από αυτήν που προβλεπόταν αρχικά, ώστε να είναι απολύτως έτοιμο, όπως δήλωσε την Τρίτη διπλωμάτης της συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την ουσιαστική διοίκηση των λιβυκών επιχειρήσεων την Πέμπτη στις 06:00 ώρα Γκρίνουιτς» δήλωσε ο διπλωμάτης. «Προς το παρόν η διεξαγωγή των επιχειρήσεων εξακολουθεί να συντονίζεται από τους Αμερικανούς» διευκρίνισε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι όταν το ΝΑΤΟ αναλάβει την ευθύνη των επιχειρήσεων στη Λιβύη ο ρόλος των ΗΠΑ θα γίνει υποστηρικτικός.

Για «νέο Ιράκ» ανησυχούν οι πολίτες της Βρετανίας

Επτά στους δέκα Βρετανούς πολίτες ανησυχούν ότι η στρατιωτική δράση στη Λιβύη ενδέχεται να εξελιχθεί σε έναν πόλεμο τύπου Ιράκ, έδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Independent. Από την έρευνα της ComRes προκύπτει ότι το 47% των πολιτών θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λάθος απόφαση να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ το 43% των ερωτηθέντων εγκρίνει την απόφαση. Δημοσκόπηση των ComRes/ITN που είχε διεξαχθεί μόλις πριν από μια εβδομάδα είχε δείξει ότι το 43% των πολιτών διαφωνούσαν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Τα νέα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αντίθεση της βρετανικής κοινής γνώμης στη συμμετοχή της χώρας στη λιβυκή σύρραξη αυξάνεται. Επιπλέον το 71% όσων ερωτήθηκαν φοβούνται ότι η επέμβαση θα μπορούσε να παραταθεί επί μακρόν, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Λιβύη «δεν είναι άλλο ένα Ιράκ».