Να προστατεύσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Έβρο καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούν διανοούμενοι σε κοινή δήλωσή τους, η οποία συμπληρώνεται με νέες υπογραφές.

Ads

«Καλούμε για την παροχή προσωρινής προστασίας σε όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις των οποίων η δυστυχία και η αγωνία προκαλούν πληγές στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, των κοινών μας εξωτερικών συνόρων. Εκεί κρατούνται άνθρωποι σε στρατόπεδα του Αιγαίου σε διαβολικές συνθήκες» αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Και συνεχίζουν: «Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μια συζήτηση για τα μελλοντικά πολιτικά περιγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για την υποτιθέμενη εκκόλαψη κάθε μεγάλης γεωπολιτικής συμφωνίας. Το ερώτημα είναι απλά εάν εμείς οι πολίτες της Ευρώπης μπορούμε να ξεφύγουμε από τη ντροπή και την απογοήτευση που θα προκύψει από την μελλοντική αποτίμηση της ιστορίας».

«Η ΕΕ έχει από καιρό εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα αυτό για την Τουρκία και τώρα ζητά από την Ελλάδα, ένα από τα κράτη μέλη της, να ενεργήσει – όπως το χαρακτηρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – ως «ασπίδα», κάτι που καθιστά αδύνατη την υποδοχή όσων προσπαθούν να αποφύγουν τη φρίκη ενός πολέμου εναντίον τους από ένα  εγκληματικό κράτος» σημειώνουν.

Ads

Καταλήγουν δε με την επισήμανση ότι ο σεβασμός του Δικαίου είναι κάτι το θεμελιώδες και πως αποτελεί ψευδαίσθηση το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να θωρακίσουμε την Ε.Ε. από τον εθνολαϊκισμό απεμπολώντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πάνω στα οποία αυτή βασίζεται.

Το κείμενο είναι πρωτοβουλία του Γάλλου φιλοσόφου, Ετιέν Μπαλιμπάρ, και φέρει ως πρώτες υπογραφές τα ονόματα των Καλυψούς Νικολαϊδη, Φρίντερ Ότο Βολφ, Μαρί-Κριστίν Βεργκιά, Ζυστίν Λακρουά και Ζακ Υβ Πρανσιέρ, ενώ ζητούν να το προσυπογράψουν και άλλοι διανοούμενοι και συγγραφείς.