Πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τυνησίας διεταξε τη διάλυση του κόμματος του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού (RCD), του κόμματος τους πρώην προέδρου της χώρας Μπεν Αλί, προκαλώντας έκρηξη χαράς μεταξύ των παρευρισκομένων στην αίθουσα.

Ads

«Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τύνιδας αποφάσισε τη διάλυση του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού και την ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων» μέσω του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου που έγινε δεκτή με επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, οι οποίοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φώναζαν συνθήματα κατά του RCD. Ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου είχε διακοπεί η λειτουργία και οι κομματικές συγκεντρώσεις του κόμματος.

Οι αντίπαλοι του Μπεν Αλί ζητούσαν τη διάλυση του κόμματος από την ημέρα που ο έως τότε ισόβιος πρόεδρος της χώρας έχασε την εξουσία, στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών, που στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σχεδόν σ εόλο τον αραβικό κόσμο.

Όλα τα χρόνια της εξουσίας του Μπεν Αλί στην Τυνησία υπήρχε μόνο ένα κόμμα και το ένα τέταρτο των 10 εκατ. κατοίκων ήταν μέλοι του κόμματος. Το καθεστώς κατέπνιγε κάθε πολιτική διαφωνία όπως και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Ads