«Η Ρωσία είναι υπέρ της δημιουργίας διαλόγου στην Ουκρανία μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των υπόλοιπων περιφερειών. Η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσει ο διάλογος αυτός στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ από το Περού, λέγοντας παράλληλα ότι έχει «την ελπίδα οι δυτικοί εταίροι να αφήσουν τους Ουκρανούς να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του διαλόγου αυτού χωρίς πάρα πολλά εμπόδια».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι παρατηρητές του ΟΑΣΕ κρατούνται στο Ντονέτσκ όμηροι από φιλορώσους αυτονομιστές, που τους συνέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι φιλορώσοι είχαν πει πως ανάμεσα στους ανεξάρτητους παρατηρητές βρισκόταν και ένας «πράκτορας του Κιέβου». 

Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν την Μόσχα ότι ενισχύει τους αυτονομιστές στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, ενώ, δε, αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο δεν συνέβαλε ώστε να τηρηθεί η συμφωνία της Γενεύης που είχε επιτευχθεί την Μ.Πέμπτη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ρωσία και την Ουκρανία. 

Μάλιστα, την Πέμπτη σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, από την ευρωπαϊκή πλευρά ζητήθηκε η μεσολάβηση του Κρεμλίνου «στην απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών που κρατούνται στη νοτιοανατολική Ουκρανία και οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Ευρώπης περιλαμβανομένης της Γερμανίας». Από την πλευρά του ο Πούτιν είπε πως  η απόσυρση των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων από την νοτιοανατολική Ουκρανία, ο τερματισμός της βίας και η έναρξη ενός διεθνούς διαλόγου αποτελούν καίρια ζητήματα.

Ads

Πάντως στο Ντονέτσκ, σήμερα, οι αυτονομιστές κατέλαβαν και το κτίριο της εισαγγελίας κατηγορώντας τους δικαστικούς ότι είναι φιλικοί προς την μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου. Μεγάλη μάζα διαδηλωτών προσέγγισε το κτίριο και άρχισε να πετά πέτρες στους αστυνομικούς φρουρούς, που απάντησαν με χημικά. Λίγο αργότερα τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν εικόνες αφοπλισμού των αστυνομικών από ένοπλους φιλορώσους. Οι ανταποκριτές έκαναν λόγο για πολλούς τραυματίες. 

Παράλληλα, όπως ανέφερε το πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας «ο στρατιωτικός-ναυτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο για τις πράξεις του που δεν συνάδουν με το διπλωματικό καθεστώς του». Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, τέθηκε υπό κράτηση χθες ενώ πραγματοποιούσε «δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών» και πιθανόν έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία.

«Δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης στα ανατολικά και τα νότια, την αυξημένη ισχύ των ενόπλων φιλο-ρωσικών μονάδων και την κατάληψη δημοσίων κτιρίων, οι οποίες απειλούν την εδαφική κυριαρχία», ανακοινώθηκε από το γραφείο του μεταβατικού Προέδρου, Ολεξάντρ Τσουρτσίνοφ, ότι επανέρχεται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το δάνειο των 17 δις δολαρίων για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. «Το πρόγραμμα διάσωσης της Ουκρανίας από το ΔΝΤ αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους στην εφαρμογή του. Στο μέτωπο της εφαρμογής, παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, που μπορούμε προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι» δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διμερής διεθνή υποστήριξη και η συνεργασία όλων των μερών, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να ενισχυθεί η θέση της οικονομίας της Ουκρανίας» συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.