Το βράδυ της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαμηνύοντας πως θα συνεχιστούν οι εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό μέχρι «την ολική αφαίρεση του καρκινώματος», όπως χαρακτήρισε τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί από την αρχή ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Ads

Η επιβολή τρίμηνης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μεταφράζεται σε διακυβέρνηση με διατάγματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποφάσεις της κυβέρνησης χωρίς την έγκριση του κοινοβούλιου. Εν τω μεταξύ το πογκρόμ στο δημόσιο, την εκπαίδευση, τον στρατό και τη δικαιοσύνη συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής περίπου 60.000 άνθρωποι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την απόπειρα ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης στο πλαίσιο της απόφασης για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοινώθηκε και η αναστολή της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η προσωρινή άρση της ισχύος της Σύμβασης θα δώσει την απόλυτη ελευθερία στο τουρκικό καθεστώς για επιπλέον μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και για την παράταση του χρόνου κράτησης προτού ο κατηγορούμενος παραπεμφθεί στον εισαγγελέα. Το ανώτατο όριο κράτησης είναι οι τέσσερις μέρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, χωρίς να αναφέρεται ανώτατο όριο.

Ads

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία έχει στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενο δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα. Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Μποζντάγ ισχυρίστηκε πως οι πολίτες δεν θα αισθανθούν οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και πως δεν θα επηρεαστούν αρνητικά η οικονομία ή οι επενδύσεις.

Έγκριση από την τουρκική Βουλή

Την Πέμπτη η τουρκική Βουλή ενέκρινε και τυπικά ψήφισμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα για τρεις μήνες. Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα με 346 ψήφους υπέρ έναντι 115 κατά. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχει την πλειοψηφία των εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι θα ενέκρινε το μέτρο. Εναντίον τάσσονταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).