Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως μια επίθεση στην τουρκική οικονομία δεν είναι κάτι διαφορετικό από ένα πλήγμα εναντίον της σημαίας της ή ένα κάλεσμα για προσευχή, σχολιάζοντας την πρόσφατη πτώση του νομίσματός της με θρησκευτικούς και εθνικιστικούς όρους καθώς πλησιάζει μια σημαντική μουσουλμανική γιορτή.

Ads

Σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ενόψει της γιορτής Άιντ αλ-Άντχα, που διαρκεί τέσσερις ημέρες αρχής γενομένης την Τρίτη, ο Ερντογάν είπε πως σκοπός της νομισματικής κρίσης ήταν να κάνουν «την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν».

Η λίρα έχασε περίπου το 40% της αξίας της φέτος λόγω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολική και μιας επιδεινούμενης διπλωματικής διένεξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πτώση της λίρας επεκτάθηκε και σε άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών και σε άλλα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην έκκλησή μας για προσευχή και στη σημαία μας. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Ο σκοπός είναι να κάνουν την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν, να την αιχμαλωτίσουν», ανέφερε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Εκείνοι που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν την Τουρκία να ενδώσει με τη συναλλαγματική ισοτιμία θα δουν σύντομα ότι κάνουν λάθος», είπε.

Ads

Ο Ερντογάν απέφυγε να κατονομάσει χώρες ή θεσμούς, ωστόσο στο παρελθόν έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση της λίρας σε ένα σκιώδες «λόμπι των επιτοκίων», σε δυτικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και χρηματιστές.

Όλα συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρα και της Ουάσιγκτον διάγουν μεγάλες εντάσεις. Μάλιστα σήμερα έγινε επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν τραυματισμοί.