Η Γερμανίδα πρωθυπουργός Άγγελα Μέρκελ και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζόζεφ Άκερμαν διαφώνησαν χθες ανοιχτά στο πλαίσιο του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, για το πως πρέπει να διαχειριστούν τη κρίση των κρατικών χρεών, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ads

Μέρκελ και Άκερμαν διασταύρωσαν τα ξίφη τους τόσο για το πως θα επιμεριστεί το κόστος μελλοντικών διασώσεων προβληματικών οικονομιών, όσο και για τις διεθνείς τραπεζικές ρυθμίσεις και ένα γερμανικό φόρο στους παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας. Η ρήξη, η οποία περιλαμβάνει σχόλια του Άκερμαν τον Νοέμβριο πως η Μέρκελ τρομάζει τις αγορές, υπογραμμίζει ευρύτερες αποκλίσεις μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων επισημαίνει το Bloomberg.

Πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες ελπίζουν σε μία επαναπροσέγγιση γιατί παρόμοιες διχόνοιες, εντάσεις και αντίθετες προσωπικές δηλώσεις προκαλούν αβεβαιότητα και νευρικότητα στις αγορές για τις δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης, τονίζει ο Philipp Musil, διαχειριστής 11 δισ.δολ.στην Semper Constantia Privatbank AG της Βιέννης.

Ο Ακερμαν και η Μέρκελ, που κατά τα άλλα συμφωνούν στην ανάγκη προστασίας του ευρώ και της ΟΝΕ, έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης στην προσέγγισή τους, αφού η Deutsche Bank έχει πάνω από 10 δισ. ευρώ κρατικού χρέους της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας στα χέρια της, ενώ η Μέρκελ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το κόστος μιας διάσωσης για τους Γερμανούς φορολογούμενους πριν από τις φετινές εκλογές σε τουλάχιστον 7 από τα 16 κρατίδια της χώρας της.

Ads

Μέρκελ και Άκερμαν συμφωνούν στον στόχο (διάσωση πολιτικής και οικονομικής ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά διαφωνούν στα μέσα. Η Μέρκελ ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις από την Ελλάδα πέρσι πριν να συμφωνήσει στην παροχή χρηματοπιστωτικής βοήθειας, ενώ ο Άκερμαν πίεζε για ταχύτερη ανάληψη δράσης για την ανακοπή της κρίσης. Η Μέρκελ επίσης κάλεσε τους ομολογιούχους (μαζί και τις γερμανικές τράπεζες που είναι κάτοχοι ομολόγων) να συμβάλλουν στα κόστη των μελλοντικών διασώσεων, κάτι που δεν άρεσε στον Άκερμαν ο οποίος κατηγόρησε την Μέρκελ ότι αναστατώνει τις αγορές με συνέπεια την άνοδο του κόστους δανεισμού. Μία κριτική που με τον ένα ή άλλο τρόπο είχαν ασπασθεί τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και Ισπανίας.