Με κανόνια νερού και χρήση χημικών η τουρκική αστυνομία διέλυσε το Σάββατο μια νέα ειρηνική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης για εναποθέσουν γαρύφαλλα στη μνήμη των θυμάτων της βίαιης καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων από την αστυνομία. Τα επεισόδια κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι που η πλατεία εκκενώθηκε και στη συνέχεια αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

Ads

 
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν αλλ΄ακαι διαμηνύοντας πως το μαζικό κίνημα των προηγούμενων ημερών ήταν «μόνο η αρχή και ο αγώνας θα συνεχιστεί».
 
Όπως αναφέρει η Hurriyet η αστυνομία κάλεσε τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί να διαλυθούν. Οι περισσότεροι σταδιακά αποχώρησαν ωστόσο ορισμένοι παρέμεναν στο σημείο. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης με χρήση χημικών και κανονιών νερού και οι διαδηλωτές απωθήθηκαν στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας.
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις κατά των διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Σαμψούντα, αναφέροντας πως οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από ξένα κέντρα καιεξυπηρετούν τους «εχθρούς της Τουρκίας».
 
«Ποιος κέρδισε από τις τρεις εβδομάδες των διαδηλώσεων; Οι εχθροί της Τουρκίας. Ποιος έχασε από τις διαδηλώσεις; Η τουρκική οικονομία, έστω και σε μικρό βαθμό, ο τουρισμός έχασε. Επισκίασαν και κηλίδωσαν την εικόνα της Τουρκίας και τη διεθνή της δύναμη», τόνισε ο Ερντογάν.
 
O Ταγίπ Ερντογάν μίλησε εκ νέου για ξένο δάκτυλο που θέλει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή του και συνέδεσε το αντικυβερνητικό κίνημα της Τουρκίας με τις διαδηλώσεις στην Βραζιλία κάνοντας λόγο για ίδια κέντρα που απέτυχαν στην Τουρκία και τώρα παρεμβαίνουν στη Βραζιλία. «Το ίδιο παιχνίδι παίζεται και στη Βραζιλία, τα σύμβολά είναι ίδια, οι αφίσες, το Twitter, το Facebook, τα διεθνή μέσα είναι ίδια. Οι διαδηλωτές κατευθύνονται από το ίδιο κέντρο» είπε. 

Όπως είπε οι διαδηλωτές δεν σέβονται το Ισλάμ. «Ας μπουν στα τζαμιά με τα παπούτσια τους, ας πιούν αλκοόλ στα τζαμιά μας, ας σηκώσουν το χέρι τους στα κορίτσια μας που φορούν την μαντήλα. Μια προσευχή από εμάς είναι αρκετή για να εμποδίσει τα σχέδιά τους», ανέφερε. 

Εν τω μεταξή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της κοινότητας των Αλεβιτών, συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση στην Κολωνία της δυτικής Γερμανίας κατά της κυβέρνησης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Για την άμεση διενέργεια νέων εκλογών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κοινότητας των Αλεβιτών της Γερμανίας Αλί Ντογκάν, αναφερόμενος στη διαδήλωση αυτή κατά της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πιο σημαντική στη Γερμανία από τότε που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Ερντογάν.
 
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήλθαν από διάφορα μέρη της Γερμανίας, αλλά επίσης από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα: «Η Ταξίμ είναι παντού. Η αντίσταση είναι παντού. Ας τελειώνουμε με τη δικτατορία του Ερντογάν».

Ads