Ads

Οι διαδηλωτές απέρριψαν απερίφραστα τον ελιγμό του Αιγύπτιου προέδρου που στο χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε ότι δεν θα ειναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και υποσχέθηκε μεταρυθμίσεις. Οσοι ρωτήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ζήτησαν άμεσες αλλαγές και στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι καθώς και του Μοχάμεντ Μόρσι, που εκ μέρους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.

Προηγήθηκαν χθες μεγαλειώδεις κινητοποίησεις, από 1 εκατ. Αιγυπτίων που κατέκλυσαν τους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων. Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έστειλε τελεσίγραφο, καλώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο να παραιτηθεί μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Όπως τόνισε, «οι Αιγύπτιοι θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή».

Ads

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Μουμπάρακ δήλωσε ακόμη πως θα εργαστεί τους τελευταίους αυτούς μήνες που απομένουν για να επιτραπεί η μετάβαση της εξουσίας και πως βασική του προτεραιότητα είναι η σταθερότητα του έθνους. Πρόσθεσε ακόμη πως θα προωθήσει συνταγματικές αλλαγές.

ΟΙ δηλώσεις Μπαραντέι

«Είμαι υπέρ μιας αξιοπρεπούς εξόδου για τον πρόεδρο Μουμπάρακ», είχε προσθέσει από τη πλευρά του ο Ελ Μπαραντέι, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν θα δικαστεί αν εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ζητούν οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση. Όμως δεν συμφωνούν όλοι στο κίνημα της αμφισβήτησης με τις δηλώσεις αυτές. «Θέλουμε να δικαστεί ο Μουμπάρακ. Ο Ελ Μπαραντέι δεν μιλάει εξ ονόματός μας», δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Ουάκεντ της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Κεφάγια.

Ο Ελ Μπαραντέι, σύμφωνα με αιγυπτιακή πολιτική πηγή, προχώρησε και στην παρουσίαση σεναρίων για τη «μετά-Μουμπάρακ» εποχή σε δυτικούς διπλωμάτες. Ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος διορίστηκε το Σάββατο, η ευθύνη για μια μεταβατική προεδρία. Η μεταβατική αυτή περίοδος θα επιτρέψει τη διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Σε ένα άλλο σενάριο, ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να σχηματιστεί ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα αποτελείται από τρεις προσωπικότητες, έναν στρατιωτικό και δύο πολίτες, που θα διαχειριστούν τη μετάβαση μόλις αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.

Την ίδια ώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ. «Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ’ αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία Tahrir του Καΐρου, η οποία αποτελεί το κέντρο των διαδηλώσεων των τελευταίων 8 ημερών, με σκοπό να προχωρήσουν στη συνέχεια με πορεία προς την οικεία του Μουμπάρακ.

Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πόλεις, με δεκάδες χιλιάδες να έχουν συγκεντρωθεί στην Αλεξάνδρεια, παρότι η κυβέρνηση διέκοψε τα δρομολόγια του τρένου προκειμένου να αποφευχθεί η συρροή κόσμου. Παρόμοια κινητοποίηση λαμβάνει χώρα και στο Σουέζ..

Αξιοποιώντας την ανοχή του παντοδύναμου στρατού, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μην ανοίξει πυρ εναντίον τους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι διαδήλωσαν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του κ. Μουμπάρακ που φαίνεται να έχει προσκολληθεί στην εξουσία, προτείνοντας διάλογο και μεταρρυθμίσεις που αμέσως απορρίφθηκαν.

Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ γιορτινή, οι διαδηλωτές, χορεύοντας και τραγουδώντας αποδοκίμαζαν τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας (1300 GMT έως τις 06:00 GMT),το πλήθος άρχισε να διαλύεται στο Κάιρο με τάξη, υπό το βλέμμα του στρατού. Το ίδιο και στην Αλεξάνδρεια, οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ η ανασφάλεια βασιλεύει στη χώρα, λόγω των λεηλασιών που έγιναν τις πρώτες ημέρες της κινητοποίησης, μετά την απόσυρση της αστυνομίας από τους δρόμους. Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, απογειώθηκαν από την Αλεξάνδρεια λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και τα άλλα δυο από τα συνολικά τρία αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν αποσταλεί για τον επαναπατρισμό περίπου 184 Ελλήνων. Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας αναμένονται να φτάσουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα.

Τελευταίες εξελίξεις:

22:08: Περίπου πενήντα Καναδοί πανεπιστημιακοί οι οποίοι κατάγονται από την Αίγυπτο ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ. Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συγκαλέσει απόψε τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν σήμερα συνομιλίες με τον Μουμπάρακ στην Αίγυπτο.

21:25: Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμεντ Σαφίκ, ζήτησε «συγγνώμη από τη νεολαία της Αιγύπτου», επειδή αυτή δεν εισακούστηκε από την εξουσία νωρίτερα. «Λυπούμεθα και ζητούμε συγγνώμη για το ότι υπήρξαμε βραδείς, όμως τώρα θα ξεκινήσουμε», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός (διορίστηκε μόλις προ ολίγων ημερών), που μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Χαγιάτ». «Οποτεδήποτε, είμαι έτοιμος να συζητήσω με τους εκπρόσωπους της νεολαίας», κατέληξε.

21:01: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα κάνει διάγγελμα σήμερα, αφότου τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ζητώντας την παραίτηση του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Στο διάγγελμα, όπως μεταδίδεται ο Μουμπάρακ θα αναφέρει ρητώς ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά θα τονίσει ότι μέχρι τη διενέργεια των εκλογών αυτών θα παραμείνει στη θέση του για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων συμπατριωτών του. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα ο Μουμπάρακ ήθελε να είναι υποψήφιος για μια νέα έκτη εξαετή θητεία.

Το δίκτυο ανέφερε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος κ. Ομαρ Σουλεϊμάν έχει αρχίσει συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων.

Σύμφωνα με τους New York Times, o Μπαράκ Ομπάμα συμβούλευσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

20:33: Οκτώ αεροσκάφη των τουρκικών αερογραμμών THY, ειδικά ναυλωμένα, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων πολιτών από την Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Πρωινή πτήση τσάρτερ από το Κάιρο στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε 158 Τούρκους πολίτες, 23 Βόσνιους, 7 υπηκόους Αζερμπαϊτζάν, 4 Κοσσοβάρους, 4 από την ΠΓΔ της Μακεδονίας , 4 Μαλαίσιους, 8 Αμερικανούς, τρεις Γερμανούς και δύο Ινδούς–συνολικά 210 άτομα. Αργότερα σήμερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης προερχόμενα από την Αλεξάνδρεια άλλο αεροσκάφος με 120 Τούρκους πολίτες, καθώς και πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, της Ισπανίας και της Ρωσίας.

19:32: Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για βασανισμό μέχρι θανάτου ενός ακτιβιστή κατά της διαφθοράς που η υπόθεση του έγινε διάσημη από τους «ακτιβιστές του διαδικτύου», δραπέτευσαν από τη φυλακή στην Αλεξάνδρεια, δήλωσαν σήμερα η ασφάλεια και νομικές πηγές.

Μια από τις κινητήριες δυνάμεις για τις εκκλήσεις της Αιγύπτου για την αλλαγή που οδήγησαν στις μαζικές διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν μια ομάδα στο Facebook που έχει συσταθεί από τους ακτιβιστές που είχαν εξοργιστεί από το θάνατο του Χαλέντ Σαΐντ, ο οποίος κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.

19:54: Το Ισραήλ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αξιώσει» από οποιαδήποτε αιγυπτιακή ηγεσία να σέβεται την ειρηνευτική συνθήκη με το εβραϊκό κράτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

19:12: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας, με βασικά αιτήματα το δικαίωμα στην εργασία, πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες και την ανατροπή του καθεστώτος.


18:04
: Ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτηρίζει απογοητευτικό τον μετασχηματισμό στην Αίγυπτο και καλεί τον Χόσνι Μουμπάρακ να τολμήσει πραγματικές αλλαγές.
Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα

17:12: Προσγειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-130, που μετέφεραν από την Αλεξάνδρεια συνολικά 184 Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο.

17:10: Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα τάχθηκε σήμερα υπέρ «μιας αλλαγής μέσω του διαλόγου στην Αίγυπτο», χωρίς να ταχθεί ρητά υπέρ της αποχώρησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέταξε την αποχώρηση όλου του «μη αναγκαίου» διπλωματικού και άλλου κυβερνητικού προσωπικού της από την Αίγυπτο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχίσει να διευκολύνει την εκκένωση των πολιτών των ΗΠΑ που θέλουν να αποχωρήσουν από την Αίγυπτο, σημειώνοντας πάντως ότι «οι πτήσεις ενδέχεται να διακοπούν και η μεταφορά προς το αεροδρόμιο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των διαδηλώσεων».

16:51
: Η UNESCO απηύθυνε σήμερα έκκληση για την προστασία της κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να διαφυλαχθούν «οι θησαυροί» της χώρας «στο Κάιρο, το Λούξορ και όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή τουριστικούς τόπους». Την Κυριακή, δύο μούμιες της φαραωνικής εποχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν έγινε απόπειρα κλοπής τους, καθώς οι κλέφτες επωφελήθηκαν από την αναταραχή που είχε προκληθεί από μια διαδήλωση. Την προηγουμένη, δεκάδες Αιγύπτιοι είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να αποφευχθούν οι λεηλασίες στο μουσείο.

16:47: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αίγυπτο εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, ο Ερντογάν θα μετέβαινε στην Αίγυπτο στις 8 και 9 Φεβρουαρίου για να παραστεί σε μία συνεδρίαση του τουρκο-αιγυπτιακού πολιτικο-εμπορικού συμβουλίου.

Νωρίτερα…