Περίπου 10.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες και τελωνειακοί υπάλληλοι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη κατά των μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Τα συνδικάτα έχουν αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να υπάρξει υπαναχώρηση της κυβέρνησης.

Ads

Στα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να μειώσει τις δαπάνες και να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, η μείωση του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορεί κάποιος να λαμβάνει επίδομα ανεργίας και οι αυστηρότεροι όροι με τους οποίους θα χορηγούνται αναπηρικές συντάξεις.

Αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί και τελωνειακοί διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου ζητώντας τη διατήρηση του ισχύοντος συνταξιοδοτικού καθεστώτος. «Ήρθε οι ώρα να γίνουμε βράχοι επειδή μας τα έχουν πάρει όλα (…) μας άφησαν μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση και την τιμή μας και δεν θ’ αφήσουμε να μας τα πάρουν», είπε ο Κόρνελ Άροκ, ο επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Πυροσβεστών (HTFSZ). Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα φέρετρο και πανώ στα οποία έγραφαν «Θέλουμε ευρωπαϊκούς μισθούς, όχι λιτότητα» και «Πορεία θανάτου 2011».