Χιλιάδες Βέλγοι συμμετείχαν σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες ζητώντας την ενότητα του Βελγίου, το οποίο το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει έντονη πολιτική κρίση λόγω της διένεξης μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλόνων.

Ads

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 2.300 άτομα, ωστόσο οι οργανωτές κάνουν λόγο για 5.000.

«Ζήτω για το Βέλγιο», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ στο πανό που κρατούσαν στην αρχή της πορείας αναγραφόταν και στις τρεις επίσημες γλώσσες της χώρας (ολλανδικά, γαλλικά, γερμανικά): «Ναι, θέλουμε να ζήσουμε μαζί», ενώ κάποια άλλα πανό ανέγραφαν «όχι στον τοπικό φασισμό».

Σημειώνεται ότι το βελγικό κοινοβούλιο αποφάσισε στις 6 Μαΐου να διαλυθεί, ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Ιουνίου, μετά τις οποίες φλαμανδόφωνοι και γαλλόφωνοι θα επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της συγκατοίκησής τους. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές εκρήξεις.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε με την παραίτηση της κυβέρνησης στις 22 Απριλίου, έπειτα από την αποχώρηση ενός φλαμανδικού κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.