Μια μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδες ανθρώπων έλαβε χώρα χθες στο επιχειρηματικό κέντρο της Νέας Υόρκης, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Με τα συνθήματα τους οι διαδηλωτές καλούσαν τις τράπεζες να λογοδοτήσουν για τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν, την ώρα που ο μέσος Αμερικανός αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ads

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από εργατικά συνδικάτα και οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «η Wall Street έδωσε επιταγές χωρίς αντίκρισμα στην οικονομία» και «διεκδικήστε και πάλι την Αμερική- να λογοδοτήσουν οι τράπεζες».

Η διαδήλωση διοργανώθηκε την ώρα που οι Δημοκρατικοί προωθούν νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη Γερουσία γίνεται ακρόαση για τα πεπραγμένα της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, που ελέγχεται για απόκρυψη πληροφοριών και κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των πελατών της.

Την προηγούμενη μέρα οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν αποσύρει την άρνησή τους στην προσπάθεια των Δημοκρατικών για μεταρρύθμιση στο νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, ενώ δυο μέρες νωρίτερα κατέθεταν ενώπιον της Γερουσίας ανώτατα στελέχη της διαβόητης Goldman Sachs, όπου αρνήθηκαν οποιαδήποτε κερδοσκοπική τακτική εκ μέρους της τράπεζας.

Ads

Την διαδήλωση διοργάνωσε η A.F.L.-C.I.O. (Αμερικανική Εργατική Συνομοσπονδία – Κογκρέσο Βιομηχανικών Οργανισμών) μαζί με άλλα δέκα περίπου συνδικάτα, η οποία πιέζει το Κογκρέσο και τον πρόεδρο να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αναφορικά με τον έλεγχο των τραπεζών. Οι συνδικαλιστές απαιτούν σημαντικά υψηλότερους φόρους στα μπόνους των στελεχών των τραπεζών, καθώς και έναν νέο φόρο για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές συναλλαγές.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας εκτίμησαν το μέγεθος του πλήθους γύρω στις 7.500, ενώ τα συνδικάτα είχαν αρχικά δηλώσει ότι ευελπιστούσαν σε συγκέντρωση τουλάχιστον 10.000 άτομα. Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά τη;ς Wall Street των τελευταίων ετών.

Μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα κεντρικά γραφεία της JPMorgan Chase, όπου καταδίκασαν τις τακτικές της τράπεζας η οποία σημείωνει σημαντικά κέρδη από τις υποθήκες και τα σπίτια βιοπαλαιστών πολιτών που περιέρχονται στην κυριότητά της.