Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν διαδηλώσεις, ταραχές και συλλήψεις στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για την δίωξη του καλλιτέχνη της ραπ μουσικής Πάμπλο Χασέλ στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για εξύμνηση της τρομοκρατίας και προσβολή της μοναρχίας στα τραγούδια του.
Άνδρες των δυνάμεων καταστολής είχαν εισβάλει την Δευτέρα το πρωί στο Πανεπιστήμιο της Λέιντα 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελώνης και συνέλαβαν τον ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος είχε κλειστεί εκεί για να αποφύγει τη φυλάκιση καθώς είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί στις Αρχές και να ξεκινήσει την έκτιση της ποινής φυλάκισης εννέα μηνών για τις αναρτήσεις του, στις οποίες περιλάμβανε αναφορές στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, συνέκρινε Ισπανούς δικαστές με Ναζί και αποκαλούσε «νονό της μαφίας» τον τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.
«Η νίκη θα είναι δική μας… Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε», φώναξε με υψωμένες τις γροθιές ο ράπερ περικυκλωμένος από αστυνομικούς που τον οδηγούσαν στη φυλακή, έχοντας λίγες ώρες νωρίτερα αναρτήσει γι’ άλλη μια φορά τους στίχους για τους οποίους καταδικάστηκε. «Αύριο μπορεί να είστε εσείς», πρόσθεσε ο Χασέλ σ’ ένα μήνυμα.
Επεισόδια έγιναν τόσο στην Μαδρίτη όσο και στη Βαρκελώνη, όπου η αστυνομία έκανε επίσης χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών, τραυματίζοντας και έναν ρεπόρτερ του Reuters.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν βίντεο στα οποία καταγράφεται η απάντηση των αστυνομικών κατά των διαδηλωτών και η προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος με γκλομπς.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα που γράφουν «Λευτερία στον Χασέλ» και «Να φύγει η δικαιοσύνη του Φράνκο».
Η υπόθεση Χασέλ έχει πάρει διαστάσεις καθώς αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσουν έντοντες διαμαρτυρίες για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα. Κείμενο υποστήριξης του Χασέλ έχουν υπογράψει πάνω από διακόσιοι καλλιτέχνες όπως οι Πέδρο Αλμοδοβάρ και Χαβιέ Μπαρδέμ.
Η Διεθνής Αμνηστία στην Ισπανία εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση Χασέλ είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό καλλιτέχνη ή ατόμου που εκφράζεται δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης για παραβίαση της νομοθεσίας περί δημόσιας ασφάλειας που ψηφίστηκε το 2015.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα «μία μεταρρύθμιση» ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >