«Η Ιταλία είναι ουσιαστικά εκτός ευρώ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Έκπληξη των Ιταλικών εκλογών και σημαντικός παράγοντας για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, που βρίσκεται σε ακυβερνησία μετά τις εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Μπέπε Γκρίλο φαίνεται πως όχι μόνο διατηρεί τα υψηλά ποσοστά του αλλά αυξάνει τη δύναμη του. Τελευταία μετεκλογική δημοσκόπηση δείχνει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στη δεύτερη θέση, πάνω από τον συνασπισμό της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ads

 
Ειδικότερα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για το RAI 3 το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% έναντι 28,5% της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι. Το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι συγκεντρώνει ποσοστό 10,6%, ενώ πρώτη πολιτική δύναμη στην Ιταλία παραμένει ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με ποσοστό 29,9%.
 
Σχετικά με τα κόμματα η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos δείχνει πως το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 28,7% και ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Μπερσάνι με 27,1% και ο Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Μπερλουσκόνι με 21,6%.
 
Εντύπωση προκαλεί πως στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό» το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) «δείχνει» τον κεντροαριστερό 38χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Ακολουθούν, με 16% έκαστος, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Μπερσάνι και ο κεντροδεξιός Μπερλουσκόνι.
 
Την ίδια στιγμή το πολιτικό αδιέξοδο βαθαίνει με του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που έχει λάβει εντολή, να αδυνατεί μέχρι σήμερα να βρει τη «χρυσή τομή» και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς ο Μπέπε Γκρίλο εξακολουθεί να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. «Δεν στηρίζουμε κεντροαριστερή κυβέρνηση. Οι εναλλακτικές είναι δύο: ή δικό μας κυβερνητικό σχήμα ή νέα προσφυγή στις κάλπες», διαμηνύει το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
 
Ο «διάδοχος» του Μπερσάνι, Ματέο Ρέντσι προβλέπει νέα προσφυγή στις κάλπες, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τονίζει πως θα πρέπει άμεσα να σχηματίσει λειτουργική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε περίπτωση που ο Μπερσάνι αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε είναι πιθανό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.
 
Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τις πολιτικές εξελίξεις καθώς «τρέχει» σε δικαστήρια και νοσοκομεία. Η δίκη για το ροζ σκάνδαλο «Ρούμπι-Γκέιτ» ξεκίνησε ενώ το δικαστήριο της Νάπολης αποφάσισε την άμεση παραπομπή σε δίκη του Μπερλουσκόνι με την κατηγορία της διαφθοράς.
 
Η υπόθεση αφορά τον χρηματισμό του γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο με 3 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2007, ο οποίος κατέθεσε στην εισαγγελία πως πριν από έξι χρόνια, χρηματίστηκε από τον Μπερλουσκόνι για να εγκαταλείψει το κεντροαριστερό κόμμα Ιταλία των Αξιών και να στηρίξει την κεντροδεξιά συμμαχία του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) στην γερουσία, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Ο Καβαλιέρε παραμένει όμως στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο με «οφθαλμολογικά προβλήματα», ενώ φέρετε να «εμφάνισε και υπέρταση». Τέλος ο Μάριο Μόντι προσπαθεί να συνέλθει από την εκλογική συντριβή αν και πλέον στην Ιταλία το κεφάλαιο του πρώην τεχνοκράτη πρωθυπουργού φαίνεται πως έχει κλείσει.
 
Το ιταλικό δημόσιο στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch αντιμετώπισε «υποτονική ζήτηση» όπως αναφέρει το Reuters επισημαίνοντας πως η απόδοση ήταν η υψηλότερα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ιταλία πούλησε τριετή και 15ετή ομόλογα 5,3 δις ευρώ. «Πρόκειται για μια αδύναμη δημοπρασία» δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο αναλυτής, σημειώνοντας πως «ενδέχεται οι επενδυτές να έχουν τρομάξει από τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία».
 
Ο επικεφαλής του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε πως «η Ιταλία είναι de facto εκτός ευρώ. Η χώρα έχει πέσει στα γόνατα»«Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες θα κρατήσουν την Ιταλία μόνο μέχρι να πάρουν πίσω τις επενδύσεις των τραπεζών τους σε ιταλικά ομόλογα. Έπειτα, θα μας πετάξουν σαν καυτή πατάτα», αναφέρει. Ο Γκρίλο απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «αντι-ευρωπαϊστής» που του αποδίδεται εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το μέλλον της Ευρώπης.

«Τι έχει συμβεί στην Ευρώπη; Γιατί δεν έχουμε κοινή πληροφόρηση; Γιατί δεν ε΄χουμε κοινή φορολογική πολιτική; Γιατί δεν έχουμε κοινή μεταναστευτική πολιτική; Γιατί πλούτισε μόνο η Γερμανία;» διερωτάται.
 
«Είπα μόνο ότι πρέπει να έχουν ένα σχέδιο Β» ανέφερε επισημαίνοντας πως χρειάζεται γενικότερα περισσότερη δημοκρατία με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Μάλιστα υποσχέθηκε εκ νέου ένα δημοψήφισμα για συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ. Σχετικά με το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κεντροαριστερό ή τον Κεντροδεξιό συνασπισμό ο Γκρίλο τονίζει:
 
«Τα παλιά κόμματα τελείωσαν. Θα πρέπει να δώσουν πίσω αυτά που έκλεψαν και φύγουν. Ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο τέλος του και κανείς δεν θα μιλάει για τον Μπερσάνι σε 15 ημέρες. Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής αλλά αρνούνται να το δουν».