Δύο είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί στο Μπαχρέιν, από τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με τη χθεσινή «Ημέρα Οργής» κατά του καθεστώτος. Και σήμερα, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αερίων, καθώς και βίας, για να διαλύσει τις ομάδες των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερες ελευθερίες από το μοναρχικό καθεστώς τους. Και στην Υεμένη φοιτητές πραγματοποίησαν σήμερα διαδηλώσεις.

Ads

Ο δεύτερος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του σήμερα, μπροστά σε νοσοκομείο στο κέντρο της Μανάμα για την κηδεία του Αλι Μεϊμέχ, του νεαρού διαδηλωτή που είχε τραυματιστεί χθες Δευτέρα σε συμπλοκές με αστυνομικούς σε χωριό στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

«Ο Φάντελ Σάλμαν Ματρούκ σκοτώθηκε μπροστά στο νοσοκομείο Σουλεϊμανίγια, όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι για την κηδεία του πρώτου μάρτυρα», δήλωσε ο Χαλίλ Ιμπραχίμ αλ-Μαρζούκ, βουλευτής της σιιτικής αντιπολίτευσης.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τη μεταχείριση των ειρηνικών διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ads

Οι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να στήνουν σκηνές στη μέση της πλατείας του Μαργαριταριού, την οποία έχουν μετονομάσει σε “Πλατεία των μαρτύρων” και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

«Πήραμε μαθήματα από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Θέλουμε νέο σύνταγμα, να δοθεί τέλος στις διακρίσεις και να εγκατασταθεί συνταγματική μοναρχία» δήλωσε ο διαδηλωτής Μαζέντ Τάχερ, 32 ετών.

Νωρίτερα σήμερα ο σιιτικός συνασπισμός Ουέφακ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή του στο σώμα λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων.

Νέες συγκρούσεις σε διαδηλώσεις της Υεμένης

Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα προς το προεδρικό μέγαρο στη Σαναά, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την πτώση του καθεστώτος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φωνάζουν οι φοιτητές υιοθετώντας το κύριο σύνθημα της εξέγερσης στην Αίγυπτο.

Υποστηρικτές του κυβερνώντος Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια, επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το προεδρικό μέγαρο και πέταξαν πέτρες εναντίον τους, προκαλώντας ελαφρείς τραυματισμούς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τέταρτη συνεχή ημέρα, οι φοιτητές βγήκαν από τους χώρους του Πανεπιστημίου για να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια. Χθες, συγκρούσεις ξέσπασαν στη Σαναά ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του προέδρου, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες.

Ιρανοί βουλευτές ζητούν θανατική ποινή στους ηγέτες της αντιπολίτευσης

Ιρανοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα να επιβληθεί η θανατική ποινή στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το αίτημά τους ακολουθεί τις χθεσινές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Τεχεράνη και τουλάχιστον άλλες πέντε πόλεις, τις οποίες κατέστειλε η αστυνομία.

Η αντιπολίτευση, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μιρ Χοσέιν Μουσαβί και τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί, ζήτησαν τη διοργάνωση διαδηλώσεων σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ευρέως ως μία προσπάθεια υπονόμευσης των ιρανών ηγετών επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις δημοφιλείς εξεγέρσεις σε αραβικές χώρες αλλά επιδεικνύει μηδενική ανοχή στις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Οι βουλευτές φώναξαν: «Θάνατος στον Μουσαβί, τον Καρουμπί και τον Χαταμί», αναφερόμενοι και στον πρώην πρόεδρο, Μοχαμάντ Χαταμί, επίσης ηγέτη της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καλεί τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν πλήρως και να προστατέψουν τα δικαιώματα των πολιτών τους, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος να συγκεντρώνονται ειρηνικά. Καλεί επίσης τις ιρανικές αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών“.

Η κα. Άστον αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα στο Ιράν, “ιδιαίτερα τους περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων ορισμένων μελών της αντιπολίτευσης και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους“.

Παράλληλα, οι Μουτζαχεντίν του Λαού, η σημαντικότερη δύναμη της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης, διέψευσαν σήμερα στο Παρίσι τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ευθύνονται για τα πυρά που σκότωσαν έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν εννέα αστυνομικούς χθες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη.

«Οι ψευδείς ισχυρισμοί, που δεν εξαπατούν κανέναν, είναι κατασκευασμένοι από το καθεστώς τη στιγμή που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η εξουσία και τα όργανά της κατέστειλαν τις διαδηλώσεις πυροβολώντας εναντίον των διαδηλωτών με πραγματικά πυρά και με δακρυγόνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο της Ιρανικής Αντίστασης, κύρια συνιστώσα του οποίου είναι οι Μουτζαχεντίν.