Μία εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν είναι σχετικά σίγουρος για τη νίκη του, ενώ η αντιπολίτευση είναι για τα καλά διχασμένη.

Ads

Όλοι οι παρατηρητές και οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να αναλύσουν σωστά αρκετά αποτελέσματα:

  • Πώς μπόρεσε το ακροδεξιό MHP, σύμμαχος του Ερντογάν, να πάρει πάνω από το 10% των ψήφων, όταν οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν το πολύ 4% ή 5%;
  • Πώς είναι δυνατόν ο Σινάν Ογκάν, εθνικιστής υποψήφιος αλλά άγνωστος στις προεδρικές εκλογές, να λαμβάνει πάντα και παντού το 5% των ψήφων;
  • Είναι φυσιολογικό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ψήφισε γενικά τον Ερντογάν και τα κυβερνητικά κόμματα;

Η πλειοψηφία των συνιστωσών της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι ο πρόεδρος κατάφερε να κερδίσει το 49,5% μέσω νοθείας. Πράγματι, υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις (4) διαφορετικοί τύποι παρατυπιών στις εκλογές της 14ης Μαΐου:

  1. Οι ψήφοι που κέρδισε η αντιπολίτευση καταχωρήθηκαν στις λίστες των κυβερνώντων κομμάτων κατά την τελική καταγραφή στο YSK (Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο).
  2. Οι ακτιβιστές του Ερντογάν ψήφισαν περισσότερες από μία φορές.
  3. Το YSK καταχώρησε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πλασματικούς ψηφοφόρους.
  4. Τα μέσα ενημέρωσης της εξουσίας ανακοίνωσαν ότι ο πρόεδρος είχε κερδίσει πολύ πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.  

Το κυβερνητικό μέτωπο, αν και έχει χάσει τουλάχιστον 3 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, είναι ήρεμο και αναμένει μια αναπόφευκτη νίκη για την επόμενη Κυριακή.

Ads

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τα πράγματα περιπλέκονται όλο και περισσότερο:

►Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, που εξακολουθεί να ελπίζει, πιστεύει ότι ο Ερντογάν μπορεί να κερδίσει χάρη στις νοθευμένες ψήφους και ότι στον δεύτερο γύρο θα κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς. Οι τελευταίοι πιστεύουν ότι υπήρξαν πράγματι πολλές παρατυπίες, αλλά όχι αρκετές για να αλλάξουν τα αποτελέσματα.

►Η μειοψηφία των αντιπάλων κατηγορεί την ηγεσία του CHP ως «ανίκανη και αδέξια», η οποία δεν μπόρεσε να ελέγξει ούτε την καταμέτρηση των ψήφων. Επιπλέον, η μειοψηφία αυτή επικρίνει τη στρατηγική του Κιλιτσντάρογλου (44,8%), ο οποίος «συμμάχησε με τα μικρά δεξιά κόμματα» και διεξήγαγε «μια ήπια, εθνικιστική και στατιστική εκστρατεία».

►Η αντιπολίτευση, η οποία έχει ήδη χάσει τις βουλευτικές εκλογές (49% για την κυβέρνηση, 35% για το μπλοκ της αντιπολίτευσης και 10% για τους Κούρδους και τους αριστερούς), περιμένει «ένα θαύμα» για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο. Ή αλλιώς «τον ξαφνικό θάνατο του Ερντογάν».  Έτσι, η ηττοπάθεια κυριαρχεί στις τάξεις αυτής της μειοψηφίας. Πιστεύουν ότι η συμμετοχή δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο στον πρώτο γύρο (88,9% στην Τουρκία, 52,6% στο εξωτερικό).

Η πλειονότητα των παρατηρητών στην Τουρκία και στο εξωτερικό προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει εύκολα τις εκλογές της 28ης Μαΐου. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι ολόκληρη η αντιπολίτευση θα καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ήττας.