Στη Χερσώνα ταξίδεψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια σπάνια επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην κατεχόμενη Ουκρανία, κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Ads

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο σήμερα Τρίτη (18/4) και μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να επισκέπτεται σταθμό διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα. Ο Πούτιν φάνηκε να καταφθάνει με ελικόπτερο και να λαμβάνει αναφορές υψηλόβαθμων αξιωματικών για την κατάσταση στο μέτωπο.

Η Μόσχα δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη με ελικόπτερο στο αρχηγείο της ρωσικής εθνοφρουράς στο Λουχάνσκ, για να ακούσει αναφορές από διοικητές εκεί. Και στις δύο τοποθεσίες ο Πούτιν έδωσε ευχές για το Πάσχα.

Ads

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο αυτές περιοχές της Ουκρανίας, Χερσώνα και Λουχάνσκ, είναι οι πιθανές τοποθεσίες μιας νέας ουκρανικής αντεπίθεσης.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ή τον Βαλέρι Γκεράσιμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού.

«Ήταν σημαντικό για μένα να ακούσω τη γνώμη σας για την τρέχουσα κατάσταση, να ανταλλάξω πληροφορίες», είπε ο Πούτιν στους διοικητές στην εναρκτήρια ομιλία του.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ένα σημαντικό πλήγμα στους πολεμικούς στόχους του Ρώσου προέδρου.

Ο Πούτιν πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα -13 μήνες μετά την εισβολή- στην κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης, μία ημέρα αφότου διεθνές δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου. Εκείνο το Σαββατοκύριακο, επισκέφθηκε επίσης την Κριμαία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια που αποτελούν περίπου το 15% των εδαφών της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τις συνθήκες προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα θα τις υπερασπιστεί με «όλα τα διαθέσιμα μέσα». Η κίνηση απορρίφθηκε ως παράνομη από μεγάλο μέρος του κόσμου, και οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλήρως τις περιφέρειες αυτές.