Το ολλανδικό ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) υπό τον Γκερτ Βίλντερς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 17% την πρώτη του κάθοδο στις ευρωεκλογές. Πρώτη δύναμη στις κάλπες οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε (19,9%), αλλά με μειωμένη δύναμη. Η ολλανδική ακροδεξιά εξασφαλίζει τέσσερις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βάσει της καταμέτρησης του 99% των ψηφοδελτίων που ανακοινώθηκε από τους δήμους και μεταδόθηκαν από το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Ads

Το PVV ακολουθεί με μικρή διαφορά το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDA) του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, το οποίο παραμένει πρώτο με 19,9%, χάνει όμως 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από τη δύναμή του και εξασφαλίζει 5 από τις 25 έδρες της Ολλανδίας στο Στρασβούργο, έναντι επτά που καταλάμβανε στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες ήταν λίγο πάνω από το 40%, παρόμοιο με τις εκλογές του 2004.

Ο 45χρονος Geert Wilders είχε προκαλέσει αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο το Μάρτιο του 2008 με την ταινία του “Fitna”, όπου ουσιαστικά εξισώνει το Ισλάμ με τη βία και το φανατισμό. Μάλιστα, ο Βίλντερς δεν διστάζει να παρομοιάσει το Κοράνι με το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ “Ο Αγών μου”. Στην Ινδονησία είχε διοργανωθεί μεγάλη διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ολλανδίας ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την ταινία, τονίζοντας ότι υποκινεί τη βία.

Ads

Το Φεβρουάριο του 2008, ο Geert Wilders τράβηξε και πάλι επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όταν οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας.