Περίπου 40.000 Αφγανιστούς θα δεχτούν χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται επιστολή ανώτερου Ευρωπαίου αξιωματούχου,  οι οποίοι εκτιμάται ότι κινδυνεύουν περισσότερο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Εξαυτών, η Γερμανία δεσμεύτηκε να δεχτεί 25.000, θυμίζοντας πως το Βερολίνο φιλοξένησε το 2015 αριθμό – ρεκόρ, σχεδόν 900.000 ανθρώπων, που αναζητούσαν με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ads

Η Ίλβα Γιόχανσον, η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, με την επιστολή της 9 Δεκεμβρίου κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν όλες τις υποσχέσεις έως το τέλος του 2022. «Ευάλωτα άτομα και πρόσφυγες που κινδυνεύουν περιμένουν την αναχώρησή τους για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», είπε.

Όπως αναφέρεται, η Ολλανδία συμφώνησε να δεχτεί περισσότερους από 3.100 Αφγανούς των οποίων η ζωή και η ασφάλεια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η Γαλλία και η Ισπανία θα δεχτούν 2.500 άτομα, ενώ η Σουηδία 2.000. Σύμφωνα με το Reuters, δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς που έχουν υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, που εργάστηκαν ως δημοσιογράφοι ή δούλεψαν για την πρώην κυβέρνηση, ανησυχούν για την τύχη τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από το νέο καθεστώς.